Nieuws

Washington Post brengt Top Secret America in kaart

Het is de vrucht van ruim twee jaar onderzoek: Top Secret America. Onder leiding van twee vermaarde onderzoeksjournalisten heeft de Washington Post de sinds 2001 almaar uitdijende Amerikaanse overheidsorganaties gericht op de nationale veiligheid in kaart gebracht. Met artikelen, interactieve grafieken en maps laten ze zien hoe Top Secret America zich deels ook aan de grip van de machthebbers onttrekt. Aanvullende info is er ook, zoals een redactionele toelichting, een methodologische verantwoording, en een transcriptie van een Q&A-discussie (deel 1 en deel 2).

Gerelateerde artikelen

De eerste ervaringen van journalisten met de nieuwe Wet open overheid (kortweg Woo) zijn wisselend, zo bleek  op de VVOJ-conferentie in Leiden tijdens een paneldiscussie over de Woo. Sommige aspecten van de wet worden voorzichtig positief gewaardeerd, maar er werd ook gewaarschuwd voor een nieuwe weigeringsgrond die door ministeries breed wordt ingeroepen.

Ter ere van ons 20-jarig bestaan, is de VVOJ begonnen met een update van het onderzoek naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek dat eerder – in 2002 – is gedaan. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Alexander Pleijter en Michaël Opgenhaffen, verbonden aan respectievelijk de Universiteit Leiden en de KU Leuven.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk