Nieuws

Rechtbank: afluisteren journalist was onrechtmatig

De telefoontap bij een Telegraaf-journaliste, die de bron van mogelijk gelekte staatsgeheime informatie moest achterhalen, is disproportioneel en druist in tegen het recht op bronbescherming, aldus de rechtbank in Haarlem woensdag. Twee ex-medewerkers van de AIVD, verdacht van het lekken, zijn vanwege het onrechtmatige bewijs vrijgesproken.
In haar uitspraak stelt de rechtbank: ‘Een vrije pers is een noodzakelijke voorwaarde voor het goed functioneren van de democratische rechtstaat. Algemeen aanvaard is inmiddels het recht van journalisten hun bronnen geheim te houden, uitzonderlijke omstandigheden – waarvan in deze zaak niet is gebleken – daargelaten. Het bewust ondergraven van dit recht door het onrechtmatig afluisteren van door de journalist gevoerde telefoongesprekken, met als enig doel het achterhalen van de bron, is dermate in strijd met het recht dat ook de bron zelf een beroep toekomt op de onrechtmatigheid van het daardoor verkregen bewijsmateriaal.’
Meer bij:
Rechtspraak: BN1195 en BN1191; De Telegraaf; de Volkskrant; NOS; Google nieuws

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 20 juni 2025 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Utrecht de ASN Aanmoedigingsprijs 2024 en De Loep 2024 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Tijdens de Loep-uitreiking op 20 juni is bekendgemaakt dat Débora Votquenne de nieuwe voorzitter van de Vereniging Van Onderzoeksjournalisten is. Zij volgt Evert de Vos op, die 10 jaar lang de voorzittershamer hanteerde. 

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk