Nieuws

Rechtbank: afluisteren journalist was onrechtmatig

De telefoontap bij een Telegraaf-journaliste, die de bron van mogelijk gelekte staatsgeheime informatie moest achterhalen, is disproportioneel en druist in tegen het recht op bronbescherming, aldus de rechtbank in Haarlem woensdag. Twee ex-medewerkers van de AIVD, verdacht van het lekken, zijn vanwege het onrechtmatige bewijs vrijgesproken.
In haar uitspraak stelt de rechtbank: ‘Een vrije pers is een noodzakelijke voorwaarde voor het goed functioneren van de democratische rechtstaat. Algemeen aanvaard is inmiddels het recht van journalisten hun bronnen geheim te houden, uitzonderlijke omstandigheden – waarvan in deze zaak niet is gebleken – daargelaten. Het bewust ondergraven van dit recht door het onrechtmatig afluisteren van door de journalist gevoerde telefoongesprekken, met als enig doel het achterhalen van de bron, is dermate in strijd met het recht dat ook de bron zelf een beroep toekomt op de onrechtmatigheid van het daardoor verkregen bewijsmateriaal.’
Meer bij:
Rechtspraak: BN1195 en BN1191; De Telegraaf; de Volkskrant; NOS; Google nieuws

Gerelateerde artikelen

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk