Nieuws

EU-subsidies transparant door CAR-actie

Hoeveel landbouwsubsidie verstrekt de Europese Unie aan welke Europese landen? Krijgen kleine boeren ook subsidie, of gaat alles in toenemende mate naar de grote agrarische bedrijven? De Europese subsidiestromen zijn ingewikkeld en ondoorzichtig, maar dankzij een groep gemotiveerde CAR-specialisten die begin mei in Brussel samenkwamen, bracht Farmsubsidy de situatie in kaart.
Farmsubsidy kan nu een overzicht geven van (bijna) alle landbouwsubsidies die de Europese Unie in 2009 verschafte, een bedrag van 55,83 miljard euro. De organisatie stelt de feiten beschikbaar aan onderzoeksjournalisten voor verder onderzoek, waarbij de volgende weblog van journalist Brigitte Alfters vind je links naar artikelen die inmiddels al geschreven zijn; de lijst zal worden aangevuld.
Voor meer informatie over het project van Nils Mulvad, over Farmsubsidy en over de voorwaarden om de informatie te krijgen en te gebruiken voor publicatie, gelieve contact op te nemen met Farmsubsidy.
Lees hier meer over Farmsubsidy.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk