Nieuws

EU-subsidies transparant door CAR-actie

Hoeveel landbouwsubsidie verstrekt de Europese Unie aan welke Europese landen? Krijgen kleine boeren ook subsidie, of gaat alles in toenemende mate naar de grote agrarische bedrijven? De Europese subsidiestromen zijn ingewikkeld en ondoorzichtig, maar dankzij een groep gemotiveerde CAR-specialisten die begin mei in Brussel samenkwamen, bracht Farmsubsidy de situatie in kaart.
Farmsubsidy kan nu een overzicht geven van (bijna) alle landbouwsubsidies die de Europese Unie in 2009 verschafte, een bedrag van 55,83 miljard euro. De organisatie stelt de feiten beschikbaar aan onderzoeksjournalisten voor verder onderzoek, waarbij de volgende weblog van journalist Brigitte Alfters vind je links naar artikelen die inmiddels al geschreven zijn; de lijst zal worden aangevuld.
Voor meer informatie over het project van Nils Mulvad, over Farmsubsidy en over de voorwaarden om de informatie te krijgen en te gebruiken voor publicatie, gelieve contact op te nemen met Farmsubsidy.
Lees hier meer over Farmsubsidy.

Gerelateerde artikelen

De eerste ervaringen van journalisten met de nieuwe Wet open overheid (kortweg Woo) zijn wisselend, zo bleek  op de VVOJ-conferentie in Leiden tijdens een paneldiscussie over de Woo. Sommige aspecten van de wet worden voorzichtig positief gewaardeerd, maar er werd ook gewaarschuwd voor een nieuwe weigeringsgrond die door ministeries breed wordt ingeroepen.

Ter ere van ons 20-jarig bestaan, is de VVOJ begonnen met een update van het onderzoek naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek dat eerder – in 2002 – is gedaan. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Alexander Pleijter en Michaël Opgenhaffen, verbonden aan respectievelijk de Universiteit Leiden en de KU Leuven.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk