Nieuws

Eerste deel krantenarchief online

De Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag is druk bezig een groot deel van het krantenarchief tussen 1618 en 1995 te digitaliseren en het eerste deel daarvan is inmiddels gratis beschikbaar via kranten.kb.nl. Het betreft één miljoen krantenpagina’s uit meer dan zeventig kranten. De KB heeft nog zeven miljoen pagina’s te gaan. Die worden de komende anderhalf jaar in verschillende etappes toegevoegd. De webdienst is volgens de KB ‘de grootste, gratis toegankelijke online krantendatabank ter wereld’.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk