Nieuws

Eerste deel krantenarchief online

De Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag is druk bezig een groot deel van het krantenarchief tussen 1618 en 1995 te digitaliseren en het eerste deel daarvan is inmiddels gratis beschikbaar via kranten.kb.nl. Het betreft één miljoen krantenpagina’s uit meer dan zeventig kranten. De KB heeft nog zeven miljoen pagina’s te gaan. Die worden de komende anderhalf jaar in verschillende etappes toegevoegd. De webdienst is volgens de KB ‘de grootste, gratis toegankelijke online krantendatabank ter wereld’.

Gerelateerde artikelen

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk