Nieuws, Woo

25.000 euro voor een hack van de overheid

De VVOJ wil graag de toegankelijkheid van overheidsgegevens verbeteren en heeft daarom samenwerking gezocht met Hack de Overheid. Dat is een Nederlandse groep getalenteerde programmeurs die in staat zijn de toegang tot overheidsdata sterk te verbeteren.
Hack de Overheid biedt de VVOJ aan om voor 25.000 euro een goed idee uit te werken om overheidsdata beter toegankelijk te maken voor de pers. Dit geld komt van het Stimuleringsfonds voor de Pers.
Grasduinen in overheidsdata is vaak frustrerend. Je mist in het CBS de mogelijkheid om bepaalde gegevens met elkaar te vergelijken; het is onmogelijk om op naam van politicus en uitspraak te zoeken in Parlando of je verzuipt na een WOB-procedure in de enorme hoeveelheid gegevens
waardoor je geen journalistieke conclusies kan trekken.
Tegen welke problemen loop jij aan? Wat zou jij graag beter willen zien? Meld het aan de voorzitter (henk@vaness.nl).
Op 29 mei wordt in Amsterdam een bijeenkomst van journalisten en programmeurs gehouden. Het is de bedoeling dat we dan het winnende idee bepalen.
Inschrijven kan hier. op En nee, je hoeft zelf geen nerd te zijn.

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk