Nieuws, Woo

Rechtbank maakt korte metten met leges bij WOB-verzoek

Gemeenten mogen geen leges heffen als burgers informatie opvragen met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). Een WOB-verzoek geldt als een recht en dient het algemene belang van openbaarheid. Daarom kan het niet worden aangemerkt als een dienst waarvoor de gemeente geld mag vragen. Met deze uitspraak maakt de Haagse rechtbank korte metten met de lege-praktijken bij een deel van de Nederlandse gemeenten. Onderzoeksjournalist Brenno de Winter had een zaak aangespannen tegen één van die gemeenten, Kaag en Braassem.

Gerelateerde artikelen

Op de Avond van de Onderzoeksjournalistiek, op vrijdag 21 juni 2024, reikt de VVOJ de prijs voor de beste Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek uit. Van de 188 inzendingen maken er negen kans op het winnen van De Loep. Drie talenten tot 30 jaar maken kans op het winnen van de ASN Aanmoedigingsprijs.

Met Agnes Walton (Klimaatjournalistiek), Jacqui Banaszynski (Storytelling), Lode Barrezeele (Financiële Journalistiek), Henk van Ess (Search & AI), Wubby Luyendijk en Evert de Vos (Leidinggeven).

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk