Nieuws

Dexia Persprijzen uitgereikt

De Dexia Persprijzen zijn toegekend. Een van de winnaars is VVOJ-bestuurslid Piet Depuydt, die de prijs kreeg in de categorie Financieel-Economische Pers. Hieronder een overzicht van de winnaars met links naar hun producties, met dank aan het Fonds Pascal Decroos.
In de categorie Financieel-Economische Pers werd van Piet Depuydt “Wij leefden van Fortis” bekroond, een artikel dat in De Standaard en NRC Handelsblad verscheen over Belgische adel gaat die door het debacle rond Fortis aan de bedelstaf raakte. Lees “Wij leefden van Fortis” online bij De Standaard of NRC Handelsblad (toegankelijk voor abonnees).
De prijs voor de schrijvende pers gaat naar het weekblad Knack voor de reeks ‘Hoe uw leven is veranderd’. Ann Peuteman en Ewald Pironet maakten portretten van onbekende families die over nieuwe samenlevingsvormen getuigden.
De televisiepersprijs ging naar de Canvas uitzending “Bloedantiek” van Peter Brems en Wim Van den Eynde. Een Panorama-reportage over de kwalijke oorsprong van Afghaanse antiek die op de Brusselse Zavel wordt verkocht. Bekijk hier de documentaire.
Björn Soenens en Lauwke Vandendriessche wonnen met “De Amerikawatcher” op Radio 1 de prijs voor de radiopers. Beluister hier een selectie van De Amerikawatcher.
Belga-fotograaf Olivier Papegnies won de fotoprijs met een foto van een vluchtelingenkamp in het centrum van Brussel, die hij voor het persbureau Belga maakte. Bekijk de foto op de website van De Standaard.
Er waren voor deze 47ste editie van de jaarlijkse Dexia Persprijzen bijna 250 inzendingen. De jury, samengesteld uit vaklieden uit de mediawereld, maakte een keuze uit 28 genomineerde werken.
Al sinds 1963 reikt Dexia Bank (of haar voorlopers) prijzen uit voor de beste artikelen of artikelenreeksen, audio-visuele reportages en foto’s die tijdens het voorbije jaar in de media gepubliceerd of verspreid werden.
Elke persprijs heeft een waarde van 2000 euro. De prijs voor financiële en economische informatie heeft een waarde van 3000 euro.
Bron: Fonds Pascal Decroos

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk