Nieuws

Dexia Persprijzen uitgereikt

De Dexia Persprijzen zijn toegekend. Een van de winnaars is VVOJ-bestuurslid Piet Depuydt, die de prijs kreeg in de categorie Financieel-Economische Pers. Hieronder een overzicht van de winnaars met links naar hun producties, met dank aan het Fonds Pascal Decroos.
In de categorie Financieel-Economische Pers werd van Piet Depuydt “Wij leefden van Fortis” bekroond, een artikel dat in De Standaard en NRC Handelsblad verscheen over Belgische adel gaat die door het debacle rond Fortis aan de bedelstaf raakte. Lees “Wij leefden van Fortis” online bij De Standaard of NRC Handelsblad (toegankelijk voor abonnees).
De prijs voor de schrijvende pers gaat naar het weekblad Knack voor de reeks ‘Hoe uw leven is veranderd’. Ann Peuteman en Ewald Pironet maakten portretten van onbekende families die over nieuwe samenlevingsvormen getuigden.
De televisiepersprijs ging naar de Canvas uitzending “Bloedantiek” van Peter Brems en Wim Van den Eynde. Een Panorama-reportage over de kwalijke oorsprong van Afghaanse antiek die op de Brusselse Zavel wordt verkocht. Bekijk hier de documentaire.
Björn Soenens en Lauwke Vandendriessche wonnen met “De Amerikawatcher” op Radio 1 de prijs voor de radiopers. Beluister hier een selectie van De Amerikawatcher.
Belga-fotograaf Olivier Papegnies won de fotoprijs met een foto van een vluchtelingenkamp in het centrum van Brussel, die hij voor het persbureau Belga maakte. Bekijk de foto op de website van De Standaard.
Er waren voor deze 47ste editie van de jaarlijkse Dexia Persprijzen bijna 250 inzendingen. De jury, samengesteld uit vaklieden uit de mediawereld, maakte een keuze uit 28 genomineerde werken.
Al sinds 1963 reikt Dexia Bank (of haar voorlopers) prijzen uit voor de beste artikelen of artikelenreeksen, audio-visuele reportages en foto’s die tijdens het voorbije jaar in de media gepubliceerd of verspreid werden.
Elke persprijs heeft een waarde van 2000 euro. De prijs voor financiële en economische informatie heeft een waarde van 3000 euro.
Bron: Fonds Pascal Decroos

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk