Nieuws

Uitreiking Dick Scherpenzeel Prijs

Op 27 mei wordt bekend gemaakt wie dit jaar de Dick Scherpenzeel Prijs voor het jaar 2009 wint. Genomineerd zijn Femke en Ilse van Velzen (documentaire ‘Weapon of War, confessions of rape in Congo’), Bette Dam (boek ‘Expeditie Uruzgan’) en Thomas Erdbrink (serie artikelen over Iran in NRC Handelsblad). Een aanmoedigingsprijs reikt de jury dit jaar niet uit, vanwege het geringe aantal inzendingen.

De prijs, een bedrag van 10.000 euro, wordt op 27 mei uitgereikt in Felix Meritis (Shaffyzaal), Keizersgracht 324 in Amsterdam. Het programma, onder voorbehoud:
19:30 uur Ontvangst
20:00 uur Opening
20:15 uur Visie Tjitske Lingsma, winnaar van de Dick Scherpenzeel Prijs 2008
20:45 uur Presentator Bahram Sadeghi in gesprek met de genomineerden
21:15 uur Bekendmaking winnaar Dick Scherpenzeel Prijs 2009
21:30 uur Borrel
De Dick Scherpenzeel Stichting is opgericht ter nagedachtenis aan Dick Scherpenzeel (1923-1973), een pionier binnen de Nederlandse journalistiek op het gebied van ontwikkelingsvraagstukken. Jaarlijks wordt de Dick Scherpenzeel Prijs uitgereikt aan journalistieke producties die inzicht geven in ontwikkelingsvraagstukken en/of niet-westerse landen. De prijs wordt toegekend door een onafhankelijke vakjury, voorgezeten door Froukje Santing, oud-correspondent voor NRC Handelsblad.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk