Nieuws

Pers-presentatie onderzoek burnout Vlaamse journalisten


Vanwaar het hoge risico op burnout bij journalisten? Welke conflicten op het werk spelen naast persoonsgebonden aspecten een rol? Hoe beleven journalisten hun burnout en hoe beperk je de risico’s? Dinsdagmiddag 4 mei vanaf 15.00 uur presenteren onderzoekers van de Gentse Arteveldehogeschool de resultaten van hun vervolgonderzoek naar burnout bij beroepsjournalisten in Vlaanderen. Een panel van deskundigen suggereert mogelijke oplossingen.

Op dinsdag 4 mei 2010 presenteren de onderzoekers van de Arteveldehogeschool uit Gent de resultaten van hun vervolgonderzoek naar burnout bij beroepsjournalisten in Vlaanderen. Het kwalitatieve onderzoek drong zich op toen uit eerder kwantitatief onderzoek bleek dat meer dan 30 procent van de beroepsjournalisten een verhoogd risico loopt op burnout; 10 procent hiervan heeft een niveau van burnout dat overeenstemt met het niveau van mensen die voor burnout zijn opgenomen in het ziekenhuis. De resultaten van de kwalitatieve analyse zijn zorgwekkend en houden verband met verschuivingen binnen het journalistieke beroep.
Een panel van deskundigen suggereert mogelijke oplossingen. Naast Minister van Staat Leo Tindemans, die bij het begin van zijn carrière gedurende 2 jaar werkzaam was bij de Gazet van Antwerpen, reflecteren Flip Voets (Raad voor de Journalistiek), medisch psychologe en gezondheidspsychologe prof dr Elke Van Hoof (Vrije Universiteit Brussel en Kankerinstituut), Pol Deltour (VVJ) en Ides Debruyne (Fonds Pascal Decroos) op het probleem.
Dit Projectmatig Wetenschappelijk Onderzoek (PWO) werd opgezet door lector in de opleiding Bachelor in de journalistiek en onderzoeksjournaliste Marleen Teugels en sociologe en criminologe Conny Vercaigne (beide Arteveldehogeschool). Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met de Vereniging van Journalisten (VVJ) en het Fonds Pascal Decroos. Het werd begeleid door medisch psychologe en gezondheidspsychologe professor Elke Van Hoof (Vrije Universiteit Brussel en Kankerinstituut) en professor in de arbeidspsychologie Hans De Witte (KU Leuven).
Wij nodigen u uit de persvoorstelling van dit onderzoek bij te wonen op dinsdag 4 mei 2010 vanaf 15.00 uur in Residence Palace in Etterbeek.
Praktisch
Wanneer? Dinsdag 4 mei 2010, 15.00 uur
Waar? Zaal Maelbeek, Residence Palace, Wetstraat 155, 1040 Etterbeek
Gelieve uw aanwezigheid vooraf te bevestigen bij Eline Comer, Medewerker Wetenschapscommunicatie Arteveldehogeschool
GSM: 0473 86 44 85
E-mail: eline.comer@arteveldehs.be
Kunt u niet aanwezig zijn, maar wenst u wel de persmap met de resultaten van het onderzoek te ontvangen? Neem eveneens contact op met Eline Comer.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk