Nieuws

GIJC 2010 verslagen

Ruim 500 journalisten kwamen van 22 tot en met 25 april samen in Geneve voor de zesde Global Investigative Journalism Conference. Namens de VVOJ deden Margo Smit, Luuk Sengers en Bram Vermeer voortdurend verslag via de website en Twitter. Op deze pagina een verzameling van hun artikelen, in omgekeerd chronologische volgorde.
Extra’s: Tweets keynote Seymour Hersh @VVOJ
Overzicht Tipsheets en samenvattingen op GIJC-website
Pearl Award voor Trafigura-verhaal
VVOJ-lid Jeroen Trommelen, tot enkele maanden terug bestuurslid van de vereniging, was één van de winnaars van de Daniel Pearl Award 2010.
Onderzoek voor televisie financieren
Onderzoeksjournalistiek op televisie, kan dat? Een verslag van Margo Smit over interessante projecten in Frankrijk.
Geld verdienen met nieuwsbrieven
Hoe maak je een nieuwsbrief profijtelijk? Margo Smit laat Maurice Botbol aan het woord over zijn persbureau Indigo Publications.
Data vinden op internet
Luuk Sengers doet verslag over een workshop van Nils Mulvad, leidinggevend als het gaat om feiten verzamelen van internet.
Le Canard Enchainé
Margot Smit vertelt over het Franse blad dat geen advertenties afdrukt maar financieel zeer succesvol is.
Lees zoveel je kunt
Seymour Hersh vertelt over de noodzaak voor journalisten om zichzelf te blijven informeren en feiten steeds opnieuw te checken. Margo Smit doet verslag.
Van onderschatting naar overschatting
Pulitzerprijs-winnaar David Barstow vertelt over het zelfstandig weken aan een gecompliceerd verhaal. Verslag: Margo Smit.
Financiering in ontwikkelingslanden
Het Media Development Loan Fund steunt onafhankelijke media in ontwikkelingslanden. Wat kunnen onderzoeksjournalisten hier van leren, vroeg Margo Smit zich af.
Roberto Saviano en het grote zwijgen
De Italiaanse auteur Roberto Saviano, bekend van zijn boek Gomorra over de Italiaanse maffia, vertelt over dat boek zijn leven veranderde en de noodzaak om maatschappijkritisch onderzoek te blijven doen

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk