Nieuws

GIJC 2010 verslagen

Ruim 500 journalisten kwamen van 22 tot en met 25 april samen in Geneve voor de zesde Global Investigative Journalism Conference. Namens de VVOJ deden Margo Smit, Luuk Sengers en Bram Vermeer voortdurend verslag via de website en Twitter. Op deze pagina een verzameling van hun artikelen, in omgekeerd chronologische volgorde.
Extra’s: Tweets keynote Seymour Hersh @VVOJ
Overzicht Tipsheets en samenvattingen op GIJC-website
Pearl Award voor Trafigura-verhaal
VVOJ-lid Jeroen Trommelen, tot enkele maanden terug bestuurslid van de vereniging, was één van de winnaars van de Daniel Pearl Award 2010.
Onderzoek voor televisie financieren
Onderzoeksjournalistiek op televisie, kan dat? Een verslag van Margo Smit over interessante projecten in Frankrijk.
Geld verdienen met nieuwsbrieven
Hoe maak je een nieuwsbrief profijtelijk? Margo Smit laat Maurice Botbol aan het woord over zijn persbureau Indigo Publications.
Data vinden op internet
Luuk Sengers doet verslag over een workshop van Nils Mulvad, leidinggevend als het gaat om feiten verzamelen van internet.
Le Canard Enchainé
Margot Smit vertelt over het Franse blad dat geen advertenties afdrukt maar financieel zeer succesvol is.
Lees zoveel je kunt
Seymour Hersh vertelt over de noodzaak voor journalisten om zichzelf te blijven informeren en feiten steeds opnieuw te checken. Margo Smit doet verslag.
Van onderschatting naar overschatting
Pulitzerprijs-winnaar David Barstow vertelt over het zelfstandig weken aan een gecompliceerd verhaal. Verslag: Margo Smit.
Financiering in ontwikkelingslanden
Het Media Development Loan Fund steunt onafhankelijke media in ontwikkelingslanden. Wat kunnen onderzoeksjournalisten hier van leren, vroeg Margo Smit zich af.
Roberto Saviano en het grote zwijgen
De Italiaanse auteur Roberto Saviano, bekend van zijn boek Gomorra over de Italiaanse maffia, vertelt over dat boek zijn leven veranderde en de noodzaak om maatschappijkritisch onderzoek te blijven doen

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk