Nieuws

GIJC report: Data vinden op internet

‘Elke dag komen er méér data beschikbaar op internet. En de mensen die deze data beschikbaar stellen, hebben niet de bedoeling ze ook zelf te analyseren. Dat is bij uitstek een taak voor ons, journalisten.’ Met deze woorden begon Nils Mulvad, founding father van de Global Conference en top-datacruncher, vanmorgen in Genève zijn workshop. Deelnemers stonden tot op de gang om zijn woorden op te vangen.
Tekst: Luuk Sengers, 23 april 2010

Samen met Brant Houston (CAR-pionier van de IRE) gaf Mulvad een exposé van recente websites waar hongerige journalisten op zoek naar interessante data terecht kunnen.
Aan welk verhaal je ook werkt, luidde hun advies: kijk ook even op internet welke data er over het onderwerp beschikbaar zijn.
‘Laat je verrassen.’
Hieronder een lijstje van sites waar je data kunt vinden en laten visualiseren:
Wie ontvangt geld uit de Europese ruif voor landbouwsubsidies? En hoeveel? Kijk op Farm Subsidy.
De vis wordt duur betaald, volgens Fish Subsidy.
Wat geven overheden en NGO’s uit aan Afrika? Hoeveel verdient het westen aan wapenhandel? Hoeveel geven we in ruil aan structurele hulp? Het UJIMA project zoekt het uit.
The Great American Pizza Map en andere visualisaties van data die internetgebruikers vaak opzoeken vind je op de website Floating Sheep.
Visualiseer je eigen data met deze website van Many Eyes
Google is óók bezig publieke data te visualiseren en beschikbaar te maken als illustraties en animaties. Bèta, maar nu al indrukwekkend en veelbelovend. Zie deze pagina van Google zelf.

Gerelateerde artikelen

Is er een manier waarop pers en pr constructiever kunnen samenwerken? Die vraag stond centraal in de gesprekken die Zembla-onderzoeksjournalist Ton van der Ham voerde met ‘de andere kant’.

De trainingsdag Lokale en Regionale Onderzoeksjournalistiek (LROJ) heeft een nieuwe opzet: vanaf nu gaan we die een paar keer per jaar in de regio organiseren. De eerste LROJ ‘nieuwe stijl’ is op vrijdagmiddag 14 april (14.00-17.30 uur) in Breda.

 

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk