Nieuws

GIJC report: Data vinden op internet

‘Elke dag komen er méér data beschikbaar op internet. En de mensen die deze data beschikbaar stellen, hebben niet de bedoeling ze ook zelf te analyseren. Dat is bij uitstek een taak voor ons, journalisten.’ Met deze woorden begon Nils Mulvad, founding father van de Global Conference en top-datacruncher, vanmorgen in Genève zijn workshop. Deelnemers stonden tot op de gang om zijn woorden op te vangen.
Tekst: Luuk Sengers, 23 april 2010

Samen met Brant Houston (CAR-pionier van de IRE) gaf Mulvad een exposé van recente websites waar hongerige journalisten op zoek naar interessante data terecht kunnen.
Aan welk verhaal je ook werkt, luidde hun advies: kijk ook even op internet welke data er over het onderwerp beschikbaar zijn.
‘Laat je verrassen.’
Hieronder een lijstje van sites waar je data kunt vinden en laten visualiseren:
Wie ontvangt geld uit de Europese ruif voor landbouwsubsidies? En hoeveel? Kijk op Farm Subsidy.
De vis wordt duur betaald, volgens Fish Subsidy.
Wat geven overheden en NGO’s uit aan Afrika? Hoeveel verdient het westen aan wapenhandel? Hoeveel geven we in ruil aan structurele hulp? Het UJIMA project zoekt het uit.
The Great American Pizza Map en andere visualisaties van data die internetgebruikers vaak opzoeken vind je op de website Floating Sheep.
Visualiseer je eigen data met deze website van Many Eyes
Google is óók bezig publieke data te visualiseren en beschikbaar te maken als illustraties en animaties. Bèta, maar nu al indrukwekkend en veelbelovend. Zie deze pagina van Google zelf.

Gerelateerde artikelen

Wil je bijgepraat worden door collega’s over hun lokale onderzoeksverhalen? Wil je snel overheidsstukken kunnen vinden en doorzoeken? De verhalen liggen op straat, maar je moet ze wel vinden. Prominente sprekers geven een kijkje in hun keuken op dinsdagmiddag 21 mei in Alkmaar. De middag wordt georganiseerd door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ).

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk