Nieuws

‘Met archiefonderzoek kun je scoren’

Hoe licht je iemands doopceel aan de hand van allerhande beschikbare archieven? Tijdens het aanstaande  VVOJ Café op maandagavond 19 april (aanmelden kan nog) laat zoekdeskundige Eric Hennekam met praktische tips en trucs zien hoe je dat doet. Alvast een tipje van de sluier? Vooruit.

Hennekam zal de speurmethode uit de doeken doen die hij zelf ook hanteert. Die steunt kortgezegd op twee punten: 1. Aan de hand van iemands levensloop kun je de archiefbronnen in kaart brengen die iets over die persoon zouden kunnen bevatten, 2. Maak gebruik van alle mogelijke moderne middelen om die archiefbronnen te raadplegen.
‘Rode draad is daarbij: Bijna iedereen (personen, bedrijven, instellingen, etc.) heeft een archief. We noemen dat de ‘archiefvormers’. Aan de hand van de levensloop van een persoon kun je de archiefvormers waarmee een persoon in aanraking komt in kaart brengen. Via literatuuronderzoek (secundaire bronnen), internetsites, sociale media, beschikare databases en gebruik van zoekmachines kom je bij de gezochte primaire bronnen’, laat hij weten.
Met archiefonderzoek kun je ‘scoren‘, aldus Hennekam, die bezig is aan een boek over het thema ‘personen zoeken’. Denk aan het nieuws dat Kamerlid Rita Verdonk ooit aan de PSP verbonden is geweest, terwijl ze dat zelf bij hoog en bij laag had ontkend. Stukken uit het PSP-partijarchief hielpen haar geheugen wat op te frissen.
En zo bracht een tweeëntwintig jaar oude krantenadvertentie in augustus 2008 toenmalig minister Jacqueline Kramer in problemen, nadat NRC Handelsblad erover berichtte.
VVOJ Café, maandag 19 april, aanmelden verplicht. Locatie: Café-restaurant Lofen, Domplein 17, Utrecht (loopafstand van Utrecht Centraal Station). Zaal open vanaf 19.30 uur. Na afloop wordt er geborreld.
Download de flyers:


Gerelateerde artikelen

Wil je bijgepraat worden door collega’s over hun lokale onderzoeksverhalen? Wil je snel overheidsstukken kunnen vinden en doorzoeken? De verhalen liggen op straat, maar je moet ze wel vinden. Prominente sprekers geven een kijkje in hun keuken op dinsdagmiddag 21 mei in Alkmaar. De middag wordt georganiseerd door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ).

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk