Nieuws

‘Met archiefonderzoek kun je scoren’

Hoe licht je iemands doopceel aan de hand van allerhande beschikbare archieven? Tijdens het aanstaande  VVOJ Café op maandagavond 19 april (aanmelden kan nog) laat zoekdeskundige Eric Hennekam met praktische tips en trucs zien hoe je dat doet. Alvast een tipje van de sluier? Vooruit.

Hennekam zal de speurmethode uit de doeken doen die hij zelf ook hanteert. Die steunt kortgezegd op twee punten: 1. Aan de hand van iemands levensloop kun je de archiefbronnen in kaart brengen die iets over die persoon zouden kunnen bevatten, 2. Maak gebruik van alle mogelijke moderne middelen om die archiefbronnen te raadplegen.
‘Rode draad is daarbij: Bijna iedereen (personen, bedrijven, instellingen, etc.) heeft een archief. We noemen dat de ‘archiefvormers’. Aan de hand van de levensloop van een persoon kun je de archiefvormers waarmee een persoon in aanraking komt in kaart brengen. Via literatuuronderzoek (secundaire bronnen), internetsites, sociale media, beschikare databases en gebruik van zoekmachines kom je bij de gezochte primaire bronnen’, laat hij weten.
Met archiefonderzoek kun je ‘scoren‘, aldus Hennekam, die bezig is aan een boek over het thema ‘personen zoeken’. Denk aan het nieuws dat Kamerlid Rita Verdonk ooit aan de PSP verbonden is geweest, terwijl ze dat zelf bij hoog en bij laag had ontkend. Stukken uit het PSP-partijarchief hielpen haar geheugen wat op te frissen.
En zo bracht een tweeëntwintig jaar oude krantenadvertentie in augustus 2008 toenmalig minister Jacqueline Kramer in problemen, nadat NRC Handelsblad erover berichtte.
VVOJ Café, maandag 19 april, aanmelden verplicht. Locatie: Café-restaurant Lofen, Domplein 17, Utrecht (loopafstand van Utrecht Centraal Station). Zaal open vanaf 19.30 uur. Na afloop wordt er geborreld.
Download de flyers:


Gerelateerde artikelen

Het College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft besloten om een bijzondere leerstoel Onderzoeksjournalistiek in te stellen. De leerstoel wordt voor 5 jaar ingesteld en is tot stand gekomen op initiatief van de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Voor de financiering zijn Vereniging Veronica, Gieskes-Strijbis Fonds en Stichting Democratie en Media bij dit initiatief betrokken.

Journalisten zijn niet tevreden over de afhandeling van Woo-verzoeken. Het duurt vaak lang, levert soms weinig op, en de communicatie kan volgens hen beter. Veel winst lijkt te halen uit tijdig en open overleg en praktische afspraken tussen Woo-behandelaars en de journalisten.

Dit volgt uit een onderzoek waaraan 256 (onderzoeks)journalisten deelnamen en waarvoor een dialoogtafel met journalisten en Woo-behandelaars van de overheid is georganiseerd.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk