Nieuws

WikiLeaks, het online platform voor klokkenluiders

WikiLeaks heeft zich deze week opnieuw bewezen als digitaal platform voor klokkenluiders, met de videobeelden van een Amerikaanse aanval op Iraakse burgers en journalisten in Bagdad. De dienst, opgezet in 2006, beschermt de anonieme bronnen achter het aangeboden materiaal. In Pauw en Witteman vertelt Rop Gonggrijp over de voorbereidingen van de publicatie.

Bekijk hieronder het gesprek in Pauw en Witteman (7 april 2010).

Gerelateerde artikelen

De eerste ervaringen van journalisten met de nieuwe Wet open overheid (kortweg Woo) zijn wisselend, zo bleek  op de VVOJ-conferentie in Leiden tijdens een paneldiscussie over de Woo. Sommige aspecten van de wet worden voorzichtig positief gewaardeerd, maar er werd ook gewaarschuwd voor een nieuwe weigeringsgrond die door ministeries breed wordt ingeroepen.

Ter ere van ons 20-jarig bestaan, is de VVOJ begonnen met een update van het onderzoek naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek dat eerder – in 2002 – is gedaan. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Alexander Pleijter en Michaël Opgenhaffen, verbonden aan respectievelijk de Universiteit Leiden en de KU Leuven.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk