Nieuws

WikiLeaks, het online platform voor klokkenluiders

WikiLeaks heeft zich deze week opnieuw bewezen als digitaal platform voor klokkenluiders, met de videobeelden van een Amerikaanse aanval op Iraakse burgers en journalisten in Bagdad. De dienst, opgezet in 2006, beschermt de anonieme bronnen achter het aangeboden materiaal. In Pauw en Witteman vertelt Rop Gonggrijp over de voorbereidingen van de publicatie.

Bekijk hieronder het gesprek in Pauw en Witteman (7 april 2010).

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk