Nieuws

Hunters nieuwe verdienmodel media

Hoe kan de serieuze journalistiek haar toekomst veiligstellen en haar positie op de lange termijn zelfs verstevigen? Mark Lee Hunter en collega Luk van Wassenhove schreven hun eigen visie hierop in Disruptive News Technologies: Stakeholder Media and the Future of Watchdog Journalism Business Models.
In het recent verschenen rapport stellen de twee, verbonden aan de INSEAD business school in het Franse Fontainebleau, dat traditionele media, die hun inkomsten verdienen uit advertenties en abonnementen, steeds minder in zullen staat zijn zelfstandig te functioneren.
Naarmate zij meer bezuinigen op hun journalistieke medewerkers om kosten te besparen, kunnen zij steeds slechter een minimale kwaliteit van hun journalistieke producties te waarborgen. Met als gevolg dat ze terechtkomen in een neerwaartse spiraal van steeds minder abonnees en nog minder adverteerders, waardoor nieuwe bezuinigingen nodig zijn.
De twee signaleren echter tegelijkertijd dat er nieuwe spelers in het mediaveld zijn gekomen: belangengroepen en non-gouvernementele organisaties die zich intensief bezighouden met specifieke thema’s en daar uitvoerig onderzoek over doen, zoals bijvoorbeeld Amnesty International of Greenpeace.
Dit soort organisaties gaat, aldus Hunter en Van Wassenhove, een steeds belangrijkere voortrekkersrol spelen op het gebied van de om onderzoeksjournalistiek. Lees het hele rapport hier (pdf document)
Mark Lee Hunter is geen onbekende van de VVOJ. Hij was keynote spreker tijdens de jaarlijkse VVOJ-conferentie in november 2009 en sprak eerder over zijn visie op de toekomst van de onderzoeksjournalistiek voor het webmagazine van de VVOJ.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk