Nieuws

Hunters nieuwe verdienmodel media

Hoe kan de serieuze journalistiek haar toekomst veiligstellen en haar positie op de lange termijn zelfs verstevigen? Mark Lee Hunter en collega Luk van Wassenhove schreven hun eigen visie hierop in Disruptive News Technologies: Stakeholder Media and the Future of Watchdog Journalism Business Models.
In het recent verschenen rapport stellen de twee, verbonden aan de INSEAD business school in het Franse Fontainebleau, dat traditionele media, die hun inkomsten verdienen uit advertenties en abonnementen, steeds minder in zullen staat zijn zelfstandig te functioneren.
Naarmate zij meer bezuinigen op hun journalistieke medewerkers om kosten te besparen, kunnen zij steeds slechter een minimale kwaliteit van hun journalistieke producties te waarborgen. Met als gevolg dat ze terechtkomen in een neerwaartse spiraal van steeds minder abonnees en nog minder adverteerders, waardoor nieuwe bezuinigingen nodig zijn.
De twee signaleren echter tegelijkertijd dat er nieuwe spelers in het mediaveld zijn gekomen: belangengroepen en non-gouvernementele organisaties die zich intensief bezighouden met specifieke thema’s en daar uitvoerig onderzoek over doen, zoals bijvoorbeeld Amnesty International of Greenpeace.
Dit soort organisaties gaat, aldus Hunter en Van Wassenhove, een steeds belangrijkere voortrekkersrol spelen op het gebied van de om onderzoeksjournalistiek. Lees het hele rapport hier (pdf document)
Mark Lee Hunter is geen onbekende van de VVOJ. Hij was keynote spreker tijdens de jaarlijkse VVOJ-conferentie in november 2009 en sprak eerder over zijn visie op de toekomst van de onderzoeksjournalistiek voor het webmagazine van de VVOJ.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk