Kenniscentrum, Woo

Laat je inspireren tijdens trainingsdag

Je zou er ook moedeloos van kunnen worden. Prijswinnend onderzoeksjournalist Sinan Can schetste de sombere toekomst voor zijn programma Zembla. WOB-expert Brenno de Winter gaf een inkijkje in zijn eeuwig durende kat- en muis spel met het Nederlandse ambtenarenapparaat.
En fact checker Theo Dersjant liet zien hoe foute berichtgeving de landelijke media insluipt. Toch was het vooral het woord ‘inspirerend’ dat de ronde deed na afloop van de eerste VVOJ-trainingsdag voor jonge journalisten.
Tekst: Lex Boon
Zo’n 30 onderzoeksjournalisten in spe – ‘allen bereid om net dat stapje meer te doen’, zoals een spreker het verwoorde – kwamen zaterdag 27 februari naar Utrecht om de trucjes van reeds gevestigde journalisten te leren. Hoe ga je te werk? Hoe hou je jezelf scherp? En waar kan je terecht als jonge onderzoeksjournalist?
Het waren dan ook deze vragen die ten grondslag van de trainingsdag lagen. De dag die werd georganiseerd door de studenten journalistiek Paul Vereijken, Paul Schram en Bart Thiesen de organisatie op zich te nemen.
Het doel? De aanstormende generatie journalisten aansluiting te laten vinden bij de huidige generatie onderzoeksjournalisten.
Die doelstelling leidde tot een gevarieerd en vol programma met informatieve workshops die prima op elkaar aansloten.
Zo kwam Margo Smit ’s ochtends vertellen hoe je nu eigenlijk een verhaal herkend en bedenkt, en kwam Luuk Sengers later op de dag vertellen hoe je vervolgens met het onderzoek aan de slag kan gaan.
Ook ontstonden er levendige discussies met Sinan Can (Zembla) als Bart Nijpels (Reporter) naar aanleiding van hun documentaires die gedurende dag werden vertoond. Beiden kregen een stortvloed van vragen over zich heen over hun werkwijze, de keuzes die ze moeten maken en de problemen die ze ondervinden.
Niet alleen zorgde het programma vol goede sprekers voor een (hernieuwd) enthousiasme voor onderzoeksjournalistiek bij de deelnemers, ook zijn de organisatoren van de dag erin geslaagd om een vruchtbare basis te leggen voor een meer structurele samenwerking tussen oude- en nieuwe VVOJ-leden.
Bovenal leidde de dag tot mooie ideeën en gesprekken tussen de verschillende deelnemers van de trainingsdag – afkomstig van allemaal verschillende journalistieke opleiding. En wie weet wat daar allemaal weer uit voort komt.

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk