Kenniscentrum, Woo

Binnenstromende Pizza Tweets

Als ik om 10 uur de werfkelder in Utrecht binnenloop waar de trainingsdag voor jonge journalisten gehouden wordt, denk ik bij mezelf: help, moet ik hier de hele dag zitten? Een lange ruimte zonder ramen, waar we toch bijna 12 uur van ons leven zouden gaan doorbrengen.
Tekst: Eva Schram
Gelukkig was mijn ochtendhumeur snel verdwenen toen Margo Smit ons welkom heette en enthousiast begon te vertellen over hoe je als onderzoeksjournalist op verhaalideeen komt. In een notendop: stel jezelf de vraag “ hoe kén dat nou?” en de verhalen komen vanzelf.
Brenno de Winter kwam na de lunch vertellen over de WOB in al haar glorie. Serial WOBBer De Winter gaf ons de ins & outs van de wet die ervoor zorgt dat je als burger overheidsinformatie kunt opvragen. Luuk Sengers liet ons zijn ontzettend uitgebreide maar ongetwijfeld zinvolle manier van ordenen zien. Ik ga misschien niet zo ver als hij, maar ik heb wel ingezien dat ik met een telefoonnummer en naam hier en daar gekrabbeld in mijn notitieboek misschien niet heel erg handig bezig ben.
Eerder op de dag keken we een aflevering van KRO Reporter, over Dirk Scheringa. Maker Bart Nijpels kwam al onze vragen over de documentaire beantwoorden. Theo Dersjant van de Fontys Hogeschool voor Journalistiek vertelde daarna over het belang van factchecken. Heel interessant, maar toen de geur van pizza ons bereikte ebde de aandacht snel weg, het was immers een lange dag.
Op Twitter stroomde de pizza-tweets in grote getalen binnen. Toen iedereen voldaan met een stuk pizza en een biertje aan tafel zat, was het tijd voor de Zembla-aflevering over Almelo van onder andere Sinan Can. Die schoof later aan en gaf eerlijk antwoord (denk ik) op alle vragen.
Na de lange dag met interessante workshops, lekker eten en flink netwerken, was het tijd voor een flinke borrel (je kon wel zien dat er mannen inkopen hadden gedaan). De auteur van dit verslag moest rennen om de laatste trein te halen, maar dat was het wel waard.
Het was een mooie dag voor ons jonge journalisten die meer willen weten over onderzoeksjournalistiek. En ik heb er een fles wijn aan overgehouden, ook niet verkeerd.

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk