Nieuws

Luisteren en je hoofd erbij houden

Terwijl Justitie machteloos moest nakijken hoe topcrimineel Saban Baran naar Turkije vluchtte, vonden misdaadjournalisten John van den Heuvel en Bert Huijsjes de veroordeelde vrouwenhandelaar terug in Turkije. Mensenkennis, ervaring en geluk zijn cruciaal in de misdaadjournalistiek, vertelt Van den Heuvel aan VVOJ-webredacteur Rachel Levy. Lees het nieuwste interview in de serie Dossier Onderzoek (inloggen vereist).

Gerelateerde artikelen

De eerste ervaringen van journalisten met de nieuwe Wet open overheid (kortweg Woo) zijn wisselend, zo bleek  op de VVOJ-conferentie in Leiden tijdens een paneldiscussie over de Woo. Sommige aspecten van de wet worden voorzichtig positief gewaardeerd, maar er werd ook gewaarschuwd voor een nieuwe weigeringsgrond die door ministeries breed wordt ingeroepen.

Ter ere van ons 20-jarig bestaan, is de VVOJ begonnen met een update van het onderzoek naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek dat eerder – in 2002 – is gedaan. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Alexander Pleijter en Michaël Opgenhaffen, verbonden aan respectievelijk de Universiteit Leiden en de KU Leuven.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk