Nieuws

Luisteren en je hoofd erbij houden

Terwijl Justitie machteloos moest nakijken hoe topcrimineel Saban Baran naar Turkije vluchtte, vonden misdaadjournalisten John van den Heuvel en Bert Huijsjes de veroordeelde vrouwenhandelaar terug in Turkije. Mensenkennis, ervaring en geluk zijn cruciaal in de misdaadjournalistiek, vertelt Van den Heuvel aan VVOJ-webredacteur Rachel Levy. Lees het nieuwste interview in de serie Dossier Onderzoek (inloggen vereist).

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk