Nieuws, Woo

Openbaarheid van informatie in België

België heeft niet één, maar veertien Wetten Openbaarheid van Bestuur. ‘Keep it simple’ bestaat er niet, aldus onderzoeksjournalist en wobber Marleen Teugels, die juist daarom een uitgebreide, 14-pagina’s tellende handout samenstelde met achtergrondinfo en voorbeeldbrieven. Het document is voor VVOJ-leden hier te downloaden (inloggen vereist).

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk