Nieuws

Pareltjes van computer assisted reporting

In de mailinglijst van het Global Investigative Journalism Network kwamen onlangs verschillende mooie voorbeelden van computer assisted reporting (car) voorbij. Voor het gemak heeft de VVOJ-webredactie ze even handzaam bij elkaar gezet.
The Power Base (Noorwegen, Maktbasen)
Engelstalige website. Noorstalige website.
Een analyse-instrument waarmee de koppelingen in kaart worden gebracht tussen Noorse politici en bepaalde netwerken (bedrijfsleven en andere organisaties), plus het stemgedrag bij specifieke thema’s. Het bevat op dit moment informatie over 11.407 lokale en 186 landelijke politici.
Gepubliceerd door de Noorse publieke radio- en tv-omroep NRK, opgezet en onderhouden door car-kenner Espen Andersen.
Ongeschoolde arbeiders (Denemarken)
Engelstalige website.
Grootschalige analyse van Deense data uit de ‘death records’ van de vakbond voor ongeschoolde arbeiders, om in kaart te brengen hoe de sterftecijfers verschillen en welke factoren een grotere rol spelen.
Onder verantwoordelijkheid van Tommy Kaas & Nils Mulvad.
Pdf: Engelstalig artikel ‘3F members die prematurely’.
Pdf: Samenvatting en onderzoeksmethoden.
The Crime (Denemarken)
Website.
Crossmediaal onderzoek naar het werk van de politie: komen ze als je ze belt? Daarbij wordt gebruik gemaakt van de reacties en informatie die lezers geven. Een project van Morten Frich en Morten Crone.
Extra info: verslag van de panelsessie van Frich en Crone tijdens de VVOJ Conferentie 2009 in Utrecht (inloggen vereist).
Extra info: Engelstalig interview met Frich en Crone.
Climate Change (internationaal)
Website.
Onderzoek naar de lobby van industrie en bedrijfsleven rond het thema van klimaatbeheersing, waarbij acht landen onder de loep zijn genomen. Lobbyregisters zijn met car-methoden geanalyseerd. Er is samengewerkt door een internationale groep journalisten onder de vlag van het International Consortium of Investigative Journalists.
Media en bedrijfsleven (Roemenië)
Website (alleen in Roemeens).
Een onderzoek naar de verstrengeling van media met bedrijfsleven. Er wordt in kaart gebracht wie eigenaar is van of verbonden is met welke media en welke connecties zij hebben met bedrijven en organisaties. Zo ontstaan verbanden tussen media en de berichtgeving (of het gebrek daaraan) bij onderwerpen waarbij dezelfde ondernemers betrokken zijn.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk