Nieuws

Pareltjes van computer assisted reporting

In de mailinglijst van het Global Investigative Journalism Network kwamen onlangs verschillende mooie voorbeelden van computer assisted reporting (car) voorbij. Voor het gemak heeft de VVOJ-webredactie ze even handzaam bij elkaar gezet.
The Power Base (Noorwegen, Maktbasen)
Engelstalige website. Noorstalige website.
Een analyse-instrument waarmee de koppelingen in kaart worden gebracht tussen Noorse politici en bepaalde netwerken (bedrijfsleven en andere organisaties), plus het stemgedrag bij specifieke thema’s. Het bevat op dit moment informatie over 11.407 lokale en 186 landelijke politici.
Gepubliceerd door de Noorse publieke radio- en tv-omroep NRK, opgezet en onderhouden door car-kenner Espen Andersen.
Ongeschoolde arbeiders (Denemarken)
Engelstalige website.
Grootschalige analyse van Deense data uit de ‘death records’ van de vakbond voor ongeschoolde arbeiders, om in kaart te brengen hoe de sterftecijfers verschillen en welke factoren een grotere rol spelen.
Onder verantwoordelijkheid van Tommy Kaas & Nils Mulvad.
Pdf: Engelstalig artikel ‘3F members die prematurely’.
Pdf: Samenvatting en onderzoeksmethoden.
The Crime (Denemarken)
Website.
Crossmediaal onderzoek naar het werk van de politie: komen ze als je ze belt? Daarbij wordt gebruik gemaakt van de reacties en informatie die lezers geven. Een project van Morten Frich en Morten Crone.
Extra info: verslag van de panelsessie van Frich en Crone tijdens de VVOJ Conferentie 2009 in Utrecht (inloggen vereist).
Extra info: Engelstalig interview met Frich en Crone.
Climate Change (internationaal)
Website.
Onderzoek naar de lobby van industrie en bedrijfsleven rond het thema van klimaatbeheersing, waarbij acht landen onder de loep zijn genomen. Lobbyregisters zijn met car-methoden geanalyseerd. Er is samengewerkt door een internationale groep journalisten onder de vlag van het International Consortium of Investigative Journalists.
Media en bedrijfsleven (Roemenië)
Website (alleen in Roemeens).
Een onderzoek naar de verstrengeling van media met bedrijfsleven. Er wordt in kaart gebracht wie eigenaar is van of verbonden is met welke media en welke connecties zij hebben met bedrijven en organisaties. Zo ontstaan verbanden tussen media en de berichtgeving (of het gebrek daaraan) bij onderwerpen waarbij dezelfde ondernemers betrokken zijn.

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk