Nieuws

Smoespoes uitgereikt

Afgelopen week is de Smoespoes officieel overhandigd aan smoezer Frank Wassenaar, voorlichter van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
De Smoespoes is de kritiekprijs van de VVOJ en wordt uitgereikt aan die persoon of die organisatie in Nederland of Vlaanderen die dat jaar uitblinkt in het onthouden van informatie aan (onderzoeks)journalisten en/of in het geven van non-informatie en daarvoor een bijzonder excuus (smoes) heeft gebruikt.
In november was de prijs al officieus uitgereikt tijdens de VVOJ conferentie in Utrecht, maar deze week vond de officiële overhandiging plaats.
Aanleiding van de Smoespoes was de zoektocht van Boudewijn Warbroek (rechts op de foto) die voor een artikel voor Binnenlands Bestuur op zoek was naar de juridische eigenaar van stukken die eerst nergens en plots op een aparte server te vinden waren. Warbroek kreeg de documenten niet. Van wie die stukken waren, vroeg Warbroek de voorlichter van Binnenlandse Zaken toen.
Wassenaar (links op foto) in het artikel: ‘Volgens mij van niemand. Je moet het vergelijken met een geleende fiets. Als de eigenaar overlijdt, geeft dat jou nog niet het recht om die fiets te verkopen.’
De Smoespoes werd voor het eerst in 2008 uitgereikt.
Lees meer over de Smoespoes.

Gerelateerde artikelen

Wil je bijgepraat worden door collega’s over hun lokale onderzoeksverhalen? Wil je snel overheidsstukken kunnen vinden en doorzoeken? De verhalen liggen op straat, maar je moet ze wel vinden. Prominente sprekers geven een kijkje in hun keuken op dinsdagmiddag 21 mei in Alkmaar. De middag wordt georganiseerd door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ).

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk