Nieuws

Smoespoes uitgereikt

Afgelopen week is de Smoespoes officieel overhandigd aan smoezer Frank Wassenaar, voorlichter van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
De Smoespoes is de kritiekprijs van de VVOJ en wordt uitgereikt aan die persoon of die organisatie in Nederland of Vlaanderen die dat jaar uitblinkt in het onthouden van informatie aan (onderzoeks)journalisten en/of in het geven van non-informatie en daarvoor een bijzonder excuus (smoes) heeft gebruikt.
In november was de prijs al officieus uitgereikt tijdens de VVOJ conferentie in Utrecht, maar deze week vond de officiële overhandiging plaats.
Aanleiding van de Smoespoes was de zoektocht van Boudewijn Warbroek (rechts op de foto) die voor een artikel voor Binnenlands Bestuur op zoek was naar de juridische eigenaar van stukken die eerst nergens en plots op een aparte server te vinden waren. Warbroek kreeg de documenten niet. Van wie die stukken waren, vroeg Warbroek de voorlichter van Binnenlandse Zaken toen.
Wassenaar (links op foto) in het artikel: ‘Volgens mij van niemand. Je moet het vergelijken met een geleende fiets. Als de eigenaar overlijdt, geeft dat jou nog niet het recht om die fiets te verkopen.’
De Smoespoes werd voor het eerst in 2008 uitgereikt.
Lees meer over de Smoespoes.

Gerelateerde artikelen

Grijp deze kans op eeuwige roem en stuur je werk in voor de Loep 2022. Dé prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek uit Vlaanderen en Nederland.

Op maandag 12 december om 20.00 uur is het weer tijd voor de Algemene Ledenvergadering van de VVOJ. We zullen terugblikken op het afgelopen jaar en we kijken vooruit naar alles wat komen gaat. De ALV wordt digitaal georganiseerd omdat we hebben gemerkt dat er dan meer leden bij (kunnen) zijn.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk