Nieuws

Seminar lokale verkiezingen

Journalisten bij regionale media die zich goed willen voorbereiden op de komende gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010 kunnen in Amsterdam leren hoe ze onderzoek moeten doen over dit soort politieke gebeurtenissen. Het expertisecentrum journalistiek, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, organiseert drie bijeenkomsten over dit thema.
Aan de orde komen onder meer kwesties als het in kaart brengen van onderliggende politieke ontwikkelingen op lokaal en regionaal niveau. Wat ligt er aan mogelijkheden tussen wat quotes op straat halen en de grootschalige en onbetaalbare opinieonderzoeken van professionele bureaus? Hoe kun je veelzeggende resultaten boeken?
Het seminar Peilen en proeven wil journalisten voorzien van betere instrumenten om de politieke stemming in gemeenten en regio’s te peilen.
Het is gericht op toepassing van inzichten, waarbij de deelnemers zelf plannen ontwikkelen voor kwalitatief en (beperkt) kwantitatief onderzoek, gericht op de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart. Deze plannen worden besproken en getoetst en na de verkiezingen geëvalueerd.
De cursus wordt verzorgd door onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam.
Docenten: prof dr Frank van Vree (coördinator), dr. Philip van Praag, dr. Sarah de Lange en dr. Catherine de Vries
Kosten: 475 euro per persoon (750 euro voor twee redacteuren)
Maximaal aantal deelnemers: 15
Aantal bijeenkomsten: 3
vrijdag 22 januari 14.00-18.00 uur
vrijdag 5 februari 14.00-18.00 uur
vrijdag 12 maart 14.00-18.00 uur (evaluatie)
Verwachte tijdsbesteding cursisten: 28 uur (waarvan 12 contacturen)
Informatie: Expertisecentrum Journalistiek
(Afbeelding M. Minderhoud via Wikipedia, onder GNU-licentie voor vrije documentatie.)

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk