Publicaties, Woo

Een muur van rubber, de WOB in de journalistieke praktijk

 

 

 

Op woensdag 16 december 2009 heeft de VVOJ Een muur van rubber, de WOB in de journalistieke praktijk gepresenteerd in perscentrum Nieuwspoort. Bekijk de foto’s van de bijeenkomst.

Titel: Een Muur van Rubber, de WOB in de journalistieke praktijk
Uitgeverij: Uitgeverij AMB, Diemen, 2009
ISBN: 9789079700172
Prijs: € 17,50
Verkrijgbaar: in de boekhandel of bestellen via secretariaat@vvoj.org.
VVOJ-leden kregen het boek in december 2009 kosteloos toegezonden.

Lees het verslag ‘Documenten zijn van de ambtenaren, dat is de houding’.

Download hier de uitkomsten van de enquête.

Lees hier een samenvatting van de uitkomsten.

Zie hier de Twitter-stream of lees het complete Twitter-transcript.

‘Openbaarheid van informatie wordt gefrustreerd’
De wettelijke openbaarheid van informatie wordt gefrustreerd. Bestuursorganen grijpen de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) aan om met onhoudbare weigergronden vooral tijd te rekken. Volgens Wil van der Schans, co-auteur van het boek ‘Een muur van rubber, de WOB in de journalistieke praktijk’, moet het roer om.
Lees het interview met Wil van der Schans

WOB-links

Een handig lijstje links voor wie meer wil lezen over de Wet Openbaarheid van Bestuur.

 

 

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk