Conferentie, Kenniscentrum

Internet Bootcamp: Primeurs door Domeinenjacht

Titel: Internet Bootcamp: Primeurs door Domeinenjacht
Datum en tijd: zaterdag 28 november 14:00-15:15
Spreker: Henk van Ess
Deelnemers: 25

Tekst: Lemke Kraan

“Voor mensen die snel hun slag willen slaan is dit een waardeloze cursus”, waarschuwt zoekmachine-specialist Henk van Ess van tevoren. Maar voor wie een lange adem heeft en niet gauw opgeeft kan het spitten in historische domeininformatie een heleboel informatie opleveren.

Aan de hand van een onderzoek naar een Duitse wijn-zwendel legt internetresearcher Henk van Ess uit wat je allemaal kunt met historische domeinanalyse. Bij deze zwendel werden flessen wijn van de Aldi verkocht alsof ze exclusieve en dure wijnen waren.

Een van de dingen die van Ess eerst uitzocht toen hij begon met het onderzoek naar de wijnzwendel was de eigenaar van de website waarop de wijn werd aangeboden.
De eigenaar van een website vind je via een zoekactie in Domeindelver.

Vaak heb je dan ook meteen iemands mobiele telefoonnummer te pakken. Wie niet gevonden wil worden haalt deze informatie eraf. Maar alles wat op het internet heeft gestaan is weer terug te vinden. Via historische domeinnaam analyse via de website Domaintools kun je deze gegevens toch weer boven tafel krijgen.

Je kunt dan ook meteen kijken of een website ooit op iemand anders naam heeft gestaan.

Het kan vervolgens ook interessant zijn uit te zoeken welke domeinen een persoon nog meer op zijn naam heeft geregistreerd. Dat kan inzicht geven in nevenactiviteiten en de relaties van een persoon.

Zo kwam van Ess erachter dat degene die achter de wijnzwendel bleek te zitten ook actief is geweest in de handel met oldtimers.

Wie vervolgens benieuwd is hoe een website er vroeger uitzag of dingen wil terugvinden die van een website zijn afgehaald kan de Waybackmachine die op Archive te vinden is gebruiken.

Deze website maakt met enige regelmaat snapshots van het internet en zo kun je zien hoe een website er bijvoorbeeld vijf jaar geleden uitzag.

Een journalistiek onderzoek met historische domeinanalyse en internetarchieven vereist wat geduld. Maar het biedt een goed startpunt voor verder onderzoek. Volgens van Ess is het simpel: “Het is het verschil tussen een glimp en helemaal niets”.

Tip:
Vanaf 1 januari 2010 zal er waarschijnlijk minder informatie over Nederlandse webdomeinen te vinden zijn. Maar met een historische domeinanalyse is deze informatie toch nog te vinden.

Zie voor meer informatie de website Henk van Ess, Voelspriet.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk