Conferentie, Kenniscentrum

Internet Bootcamp: Primeurs door Domeinenjacht

Titel: Internet Bootcamp: Primeurs door Domeinenjacht
Datum en tijd: zaterdag 28 november 14:00-15:15
Spreker: Henk van Ess
Deelnemers: 25

Tekst: Lemke Kraan

“Voor mensen die snel hun slag willen slaan is dit een waardeloze cursus”, waarschuwt zoekmachine-specialist Henk van Ess van tevoren. Maar voor wie een lange adem heeft en niet gauw opgeeft kan het spitten in historische domeininformatie een heleboel informatie opleveren.

Aan de hand van een onderzoek naar een Duitse wijn-zwendel legt internetresearcher Henk van Ess uit wat je allemaal kunt met historische domeinanalyse. Bij deze zwendel werden flessen wijn van de Aldi verkocht alsof ze exclusieve en dure wijnen waren.

Een van de dingen die van Ess eerst uitzocht toen hij begon met het onderzoek naar de wijnzwendel was de eigenaar van de website waarop de wijn werd aangeboden.
De eigenaar van een website vind je via een zoekactie in Domeindelver.

Vaak heb je dan ook meteen iemands mobiele telefoonnummer te pakken. Wie niet gevonden wil worden haalt deze informatie eraf. Maar alles wat op het internet heeft gestaan is weer terug te vinden. Via historische domeinnaam analyse via de website Domaintools kun je deze gegevens toch weer boven tafel krijgen.

Je kunt dan ook meteen kijken of een website ooit op iemand anders naam heeft gestaan.

Het kan vervolgens ook interessant zijn uit te zoeken welke domeinen een persoon nog meer op zijn naam heeft geregistreerd. Dat kan inzicht geven in nevenactiviteiten en de relaties van een persoon.

Zo kwam van Ess erachter dat degene die achter de wijnzwendel bleek te zitten ook actief is geweest in de handel met oldtimers.

Wie vervolgens benieuwd is hoe een website er vroeger uitzag of dingen wil terugvinden die van een website zijn afgehaald kan de Waybackmachine die op Archive te vinden is gebruiken.

Deze website maakt met enige regelmaat snapshots van het internet en zo kun je zien hoe een website er bijvoorbeeld vijf jaar geleden uitzag.

Een journalistiek onderzoek met historische domeinanalyse en internetarchieven vereist wat geduld. Maar het biedt een goed startpunt voor verder onderzoek. Volgens van Ess is het simpel: “Het is het verschil tussen een glimp en helemaal niets”.

Tip:
Vanaf 1 januari 2010 zal er waarschijnlijk minder informatie over Nederlandse webdomeinen te vinden zijn. Maar met een historische domeinanalyse is deze informatie toch nog te vinden.

Zie voor meer informatie de website Henk van Ess, Voelspriet.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk