Conferentie, Kenniscentrum

Hide & Seek Macro-Magic

Titel: Hide & Seek Macro-Magic
Datum en tijd: zaterdag 28 oktober 10:45-12:00
Spreker: Mike Shrenk
Aantal deelnemers: 8

Tekst: Lemke Kraan

‘When I discovered iMacros it was as if God handed me fire.’

Dat belooft wat. Maar wat zijn iMacros en wat kun je ermee?

Waarom gebruikt iedereen internet op dezelfde manier? Als je precies hetzelfde doet als alle anderen kun je je nooit onderscheiden van de rest, vindt de datamining-specialist Mike Schrenk. Hij pleit daarom voor geautomatiseerd internetgebruik.

Met behulp van ‘screen-scrapers’ en ‘webbots’ kun je handelingen op het internet automatiseren.

‘Screen-scrapers’ halen data van internetsites af.

‘Webbots’ zijn programma’s die zelfstandig op het web opereren. Zo kun je een ‘webbot’ loslaten op een website waar auto’s worden gekocht en hem steeds laten bieden op auto’s van een bepaalde prijs.

Maar wat als je geen autohandelaar bent? Kun je deze programma’s ook als journalist gebruiken?

Volgens Mike Schrenk kunnen ‘webbots’ en ‘screen-scrapers’ de journalist helpen data te verzamelen. Zo plaatste de overheid een tijdje terug cijfers op het internet over schoolprestaties van kinderen. Maar deze informatie was zo op het web gezet dat je er als journalist net niks mee kon. Zo stonden de cijfers allemaal op verschillende websites.

Om de cijfers statistisch te kunnen analyseren moest je eerst alle cijfers overschrijven. In deze situatie kun je een iMacro aan het werk zetten om de data voor je te verzamelen.

Om data te kunnen verzamelen met een iMacro installeer je de iMacro plugin, in je browser.

Daarna geef je op een website aan welke data je wilt verzamelen. In de iMacro geef je vervolgens aan hoe de data geordend moet worden en vervolgens wordt alles weggeschreven naar een Excel-bestand. Zo kun je automatisch allerlei informatie van websites halen. Het programma iMacros waarmee je zo’n macro kunt maken is gratis. Via deze link vind je uitleg over het programma en voorbeelden.

Als je met een iMacro teveel informatie in een keer van een website afhaalt kan een site tijdelijk onbereikbaar worden. Een iMacro legt beslag op het internetverkeer dus het kan opvallen als je informatie van een bepaalde website aan het afhalen bent.

Schrenk adviseert daarom een iMacro tijdens piekuren aan het werk te zetten. Ook is het slim om anoniem te opereren door bijvoorbeeld het programma Torof Anomyzer te gebruiken. Hierover gaf Schrenk tijdens de conferentie ook een training.

Je kunt ook wat simpelere dingen met iMacros automatiseren. Zo kun je met een iMacro-programma een programma schrijven waardoor je automatisch kan inloggen op een website. Met iMacros kun je ook makkelijk bladwijzers maken van webpagina’s opnemen wat je allemaal op het internet gedaan hebt. Ook kun je het programma automatisch een webformulier in laten vullen of laten bijhouden of er veranderingen op een website optreden, zodat je altijd als eerste op de hoogte bent.

Ook in het geval van iMacros geldt dat je vooral niet moet doen wat iedereen doet. Om gerichte acties te kunnen uitvoeren zul je je eigen macro’s moeten schrijven. Volgens Mike Schrenk is daarom wat basale programmeerkennis voor journalisten helemaal geen overbodige luxe.

Op de website van Michael Schrenk staat meer informatie van de trainingen die hij op de VVOJ gaf.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk