Nieuws, VVOJ Activiteiten, Woo

VVOJ presenteert boek Wobben in praktijk

Op 16 december om 17.00 uur presenteert de VVOJ Een muur van rubber, de WOB in de journalistieke praktijk in perscentrum Nieuwspoort. Het boek wil een beeld geven van de gang van zaken rondom de Wet Openbaarheid van Bestuur. Oud-minister Bram Peper neemt het eerste exemplaar in ontvangst; daarna volgt een debat.

De VVOJ ging voor dit boek op zoek bij collega’s en specialisten naar de actuele WOB-praktijk. Uit die rondgang bleek één ding overduidelijk: de Wobber heeft doorzettingsvermogen én onuitputtelijk geduld nodig om een verzoek tot een succesvol einde te brengen. Opvallend: het ontbreekt veel journalisten en ambtenaren aan kennis.

De keuze om het eerste exemplaar van het boek aan te bieden aan Bram Peper, is niet toevallig. De voormalige minister van Binnenlandse Zaken moest ten gevolge van een WOB-procedure zelf ooit ontslag nemen toen zijn declaratiegedrag als burgemeester van Rotterdam in de openbaarheid kwam.

De presentatie van het eerste exemplaar wordt gevolgd door een debat over de toekomst van de WOB. Hoe kan de rubberen muur worden geslecht? Hoe kan de procedure sneller, transparanter, eenvoudiger? Aan het debat nemen specialisten deel, samen met wobbende journalisten en leden van de vaste Kamercommissie. Zij doen aanbevelingen voor een betere WOB.

Voorzitter van het debat is Max van Weezel (Argos, Vrij Nederland). Aan het eind van het debat dient een aantal journalisten een klacht in bij de Nationale Ombudsman.

Een Muur van Rubber, de WOB in de journalistieke praktijk, werd mogelijk gemaakt met steun van het Stimuleringsfonds voor de Pers.

Boekgegevens:
Een Muur van Rubber, de WOB in de journalistieke praktijk
Uitgeverij AMB, Diemen, ISBN 97890 79700 17 2, verkrijgbaar in de boekhandel: € 17,50.
(VVOJ-leden krijgen de publicatie kosteloos toegezonden).

Plaats en datum presentatie:
Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10, Den Haag.
Tijd: 17.00 – 19.00 uur
Zaal: Frits van der Poelzaal. Toegang vrij.

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk