Conferentie, Kenniscentrum

Meer met minder – geld verdienen en verliezen aan het web

Titel workshop: Meer met minder – geld verdienen en verliezen aan het web
Datum: Zaterdag 28 november 2009, 10.45-12.00 uur
Spreker: Peter Olsthoorn
Aantal aanwezigen: 15

Tekst: Jaco Boer

Kun je als journalist geld verdienen aan het internet? Amper, volgens internetpionier en -publicist Peter Olsthoorn. Er zijn wel een paar mogelijkheden, maar het is keihard werken en zoeken naar de juiste sponsoren die belang hebben bij jouw verhalen. Ook kun je je inkomsten proberen aan te vullen d.m.v. affiliate marketing en eventueel e-commerce.

“Eigenlijk werkt het nog het best, als je vanuit een specialisatie werkt en daarin leidend wordt. Dan heb je een ‘community’ gecreëerd, die je in kunt zetten om geld te genereren via nevenactiviteiten als lunches en seminars. Het web is dan ook je marketingtool.”

Olsthoorn baseerde zijn heldere conclusies op bijna 15 jaar ervaring met publiceren op het web. Het begon bij Planet Internet, waar hij in juni 1995 een astronomisch bedrag aangeboden kreeg om naast Francisco van Jole stukjes voor de website van de internetprovider te schrijven.

Hij surfte mee op de golven van de internethype, begon een contentbedrijf met de collega’s van Planet en stapte daar later uit om een journalistiek bedrijf te beginnen met onder andere de latere oprichter van GeenStijl. In 2000 zette hij met financiële steun van provider Xs4all en gewapend met een ultrakort redactiestatuut de website Netkwesties op. Kernactiviteit was het schrijven van lange achtergrondverhalen over met name privacy beveiliging op internet.

Toen de sponsoring na vier jaar stopte, moest Olsthoorn noodgedwongen overstappen op een ander verdienmodel. Lezers bleken niet bereid om voor de informatie te betalen. Om de gemiddelde onkosten van een verhaal ter grootte van € 600-1000 te kunnen dekken, zoekt hij nu 50 deskundigen in de branche om actuele kwesties te becommentariëren. Bovendien kan hij de groep inzetten op seminars en lunchlezingen, waarmee uiteindelijk het meeste geld moet worden binnengehaald. Voor zijn nieuwste webinitiatief Leugens.nl gaat hij met leerling- journalisten werken met geld van het Stimuleringsfonds voor de Pers.

Omdat sponsoring één van de belangrijkste potentiële geldbronnen blijft, heeft Olsthoorn voor een initiatief van Kluwer recent ook voorgesteld om in te zetten op gesponsorde dossiers met weblogs, discussiefora en hoogwaardige inhoudelijke informatie. “Je moet wel oppassen dat die dossiers niet te commercieel worden. Anders gooi je je naam te grabbel.”

Hij drukt iedereen ook op het hart om niet te veel werk gratis te doen. “Hou goed in de gaten: wat doe ik voor de marketing van mijn website en waaruit ga ik mijn onkosten betalen?” Behalve het Stimuleringsfonds voor de Pers ziet hij ook de reclamewereld als een potentiële bron van inkomsten. Communicatiebureaus weten volgens hem niet meer hoe ze hun reclamebudgetten moeten inzetten.

“Als je content heel goed is en je hebt een prima positie opgebouwd binnen een afgebakende groep mensen, moet je initiatief met een flinke dosis marketing en netwerkkunst dan ook kunnen lukken”, aldus Olsthoorn.

De verhalen van Schuttevaer-journalist Dirk van der Meulen die de succesvolle website Vaart.nl opzette, vormden tijdens de workshop een mooie illustratie van Olsthoorns overtuiging. Met een mobiele internetprovider voor de binnenvaart als partner levert Van der Meulen schippers zowel toegang tot het web als een aantal exclusieve betaalde diensten, zoals een dagelijkse nieuwsbrief, een webforum, een gespecialiseerde editie van Marktplaats en een actueel overzicht van marktprijzen en -ontwikkelingen. Van de €12.50  die de schippers per maand voor het pakket betalen, ontvangt Van der Meulen €2,50 voor de betaalde webdiensten. Losse abonnementen op deze services leveren hem zelfs het dubbele op. Het inkomen wordt nog verder opgekrikt met wederverkoop via het web.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk