Conferentie, Kenniscentrum

De knipselmap van Mark Kramer

De afsluitende keynote van Mark Kramer tijdens VVOJ09 was doorspekt met prachtige voorbeelden van narrative journalism. Niet alle titels kunnen meeschrijven? Geen nood, hieronder staat een aantal van de aangehaalde artikelen en boeken gelinkt.

The burger that shattered her life (de krantenpagina die Kramer het auditorium rond liet gaan)
Michael Moss, New York Times, 3 oktober 09

Blood, An Epic History of Medicine and Commerce
Douglas Starr, boek, 1998

Bury the chains
Adam Hochschild, boek, 2005

The Children in Room E4: American Education on Trial
Susan Eaton, boek, 2006

Three little words
Roy Peter Clark, St. Petersburg Times, 1996

Angels & Demons
Thomas French, St. Petersburg Times, 1999

Black hawk down
Mark Bowden, Philadelphia Inquirer, 16 november 1997

God’s other plan
Patricia Meisol, Baltimore sun, 12 januari 1997

Forest Haven Is Gone, But the Agony Remains
Kate Boo, Washington Post, 14 maart 1999

The Vigil
Sue Carlton, Thomas French, Anne Hull, St. Petersburg Times, 21 April, 2000

Meer voorbeelden: Narrative Digest

Mark Twain: Substitute “damn” every time you’re inclined to write “very”; your editor will delete it and the writing will be just as it should be.
Wikiquote

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk