Conferentie, Kenniscentrum

De knipselmap van Mark Kramer

De afsluitende keynote van Mark Kramer tijdens VVOJ09 was doorspekt met prachtige voorbeelden van narrative journalism. Niet alle titels kunnen meeschrijven? Geen nood, hieronder staat een aantal van de aangehaalde artikelen en boeken gelinkt.

The burger that shattered her life (de krantenpagina die Kramer het auditorium rond liet gaan)
Michael Moss, New York Times, 3 oktober 09

Blood, An Epic History of Medicine and Commerce
Douglas Starr, boek, 1998

Bury the chains
Adam Hochschild, boek, 2005

The Children in Room E4: American Education on Trial
Susan Eaton, boek, 2006

Three little words
Roy Peter Clark, St. Petersburg Times, 1996

Angels & Demons
Thomas French, St. Petersburg Times, 1999

Black hawk down
Mark Bowden, Philadelphia Inquirer, 16 november 1997

God’s other plan
Patricia Meisol, Baltimore sun, 12 januari 1997

Forest Haven Is Gone, But the Agony Remains
Kate Boo, Washington Post, 14 maart 1999

The Vigil
Sue Carlton, Thomas French, Anne Hull, St. Petersburg Times, 21 April, 2000

Meer voorbeelden: Narrative Digest

Mark Twain: Substitute “damn” every time you’re inclined to write “very”; your editor will delete it and the writing will be just as it should be.
Wikiquote

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk