Nieuws

Rol journalistiek in onderzoek Irak-oorlog

Hebben onderzoeksjournalisten bijgedragen aan de instelling van de Commissie Davids, die de besluitvorming van de Irak-oorlog onderzoekt, en zo ja, op welke manier? Hierover gaat het debat dat op 28 november 2009 plaatsvindt in Utrecht.

Het Legebeke-legaat, een jaarlijkse bijeenkomst waar gedebatteerd wordt over onderzoeksjournalistiek, is het enige openbaar toegankelijke onderdeel van de VVOJ-Conferentie in Utrecht.

Dit jaar is het thema de commissie-Davids, die op 12 januari 2010 haar bevindingen zal presenteren.

Met: Ko Colijn (hoogleraar Erasmus Universiteit Rotterdam), Rob de Wijk (directeur HCSS), Bert Kreemers (voormalig woordvoerder minister van Defensie), Roel Geeraedts (RTL Nieuws), Joeri Boom (De Groene Amsterdammer), Elma Verhey (Zembla, voorheen Vrij Nederland), Jacco Versluis (KRO Reporter), Marije Meerman (VPRO Tegenlicht), Sanne Boer (VARA Zembla, voorheen Argos), Huub Jaspers (Argos, VPRO/VARA), Martin Broek (onderzoeksproject ‘De Lage landen en de War on Terror’), Eric Trinthamer (voormalig voorlichter van de VVD-fractie in de Tweede Kamer), Mat Herben (voormalig defensieambtenaar en oud-LPF fractievoorzitter in de Tweede Kamer) en anderen.

De discussieleiding is in handen van Cees Grimbergen.

Het Legebeke legaat is opgericht als eerbetoon aan de in 2008 overleden onderzoeksjournalist Gerard Legebeke. Tijdens een jaarlijkse bijeenkomst luisteren vakgenoten naar een lezing en gaan in debat over (onderzoeks)journalistieke thema’s.

Datum: zaterdag 28 november
Tijd: 10.45 – 12.30
Locatie: Hogeschool Utrecht
Faculteit Communicatie & Journalistiek
Auditorium b.g.
Padualaan 99
Utrecht – Uithof

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk