Nieuws

Rol journalistiek in onderzoek Irak-oorlog

Hebben onderzoeksjournalisten bijgedragen aan de instelling van de Commissie Davids, die de besluitvorming van de Irak-oorlog onderzoekt, en zo ja, op welke manier? Hierover gaat het debat dat op 28 november 2009 plaatsvindt in Utrecht.

Het Legebeke-legaat, een jaarlijkse bijeenkomst waar gedebatteerd wordt over onderzoeksjournalistiek, is het enige openbaar toegankelijke onderdeel van de VVOJ-Conferentie in Utrecht.

Dit jaar is het thema de commissie-Davids, die op 12 januari 2010 haar bevindingen zal presenteren.

Met: Ko Colijn (hoogleraar Erasmus Universiteit Rotterdam), Rob de Wijk (directeur HCSS), Bert Kreemers (voormalig woordvoerder minister van Defensie), Roel Geeraedts (RTL Nieuws), Joeri Boom (De Groene Amsterdammer), Elma Verhey (Zembla, voorheen Vrij Nederland), Jacco Versluis (KRO Reporter), Marije Meerman (VPRO Tegenlicht), Sanne Boer (VARA Zembla, voorheen Argos), Huub Jaspers (Argos, VPRO/VARA), Martin Broek (onderzoeksproject ‘De Lage landen en de War on Terror’), Eric Trinthamer (voormalig voorlichter van de VVD-fractie in de Tweede Kamer), Mat Herben (voormalig defensieambtenaar en oud-LPF fractievoorzitter in de Tweede Kamer) en anderen.

De discussieleiding is in handen van Cees Grimbergen.

Het Legebeke legaat is opgericht als eerbetoon aan de in 2008 overleden onderzoeksjournalist Gerard Legebeke. Tijdens een jaarlijkse bijeenkomst luisteren vakgenoten naar een lezing en gaan in debat over (onderzoeks)journalistieke thema’s.

Datum: zaterdag 28 november
Tijd: 10.45 – 12.30
Locatie: Hogeschool Utrecht
Faculteit Communicatie & Journalistiek
Auditorium b.g.
Padualaan 99
Utrecht – Uithof

Gerelateerde artikelen

Grijp deze kans op eeuwige roem en stuur je werk in voor de Loep 2022. Dé prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek uit Vlaanderen en Nederland.

Op maandag 12 december om 20.00 uur is het weer tijd voor de Algemene Ledenvergadering van de VVOJ. We zullen terugblikken op het afgelopen jaar en we kijken vooruit naar alles wat komen gaat. De ALV wordt digitaal georganiseerd omdat we hebben gemerkt dat er dan meer leden bij (kunnen) zijn.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk