Nieuws

Onderzoeksjournalisten nemen klimaatlobby onder de loep

Het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) heeft onderzoek gedaan naar de lobby rondom de komende klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Kopenhagen, van 7 tot 18 december. Industriële partijen met belangen in fossiele brandstoffen voeren een grootschalige lobbycampagne om vooruitstrevende afspraken te dwarsbomen, aldus het collectief.

Een team van journalisten heeft meer dan tweehonderd interviews gehouden en onderzoek gedaan binnen een achttal grote economieën (Australië, Brazilië, Canada, China, India, Japan, de Verenigde Staten en de Europese Unie). Lees meer over het project, de journalisten en de onderzoeksmethode.

Het onderzoek schetst een beeld van een intensieve pre-Kopenhagen campagne door duizenden lobbyisten die namens industriële belanghebbenden de onderhandelingen proberen te bemoeilijken. Die lobby is aanwezig in zowel ontwikkelde als nog onderontwikkelde landen, aldus het Consortium.

Een verschil met de lobby die aan de klimaattop in Kyoto voorafging, is volgens het onderzoek de benadering. In plaats van een frontale aanval op wetenschappelijke bewijzen voor de klimaatverandering, is de taktiek nu: erken dat er een probleem is, maar verzwak nationale toezeggingen.

Uit het onderzoek blijkt verder het grote aantal klimaat-lobbyisten dat in ontwikkelde landen nationale wetgeving probeert te beïnvloeden. In de Verenigde Staten zijn 2.810 klimaatlobbyisten geregistreerd, vijf voor elk parlementslid.

Het International Consortium of Investigative Journalists is een samenwerkingsverband van honderd journalisten in vijftig landen, begonnen als een project van het Center for Public Integrity.

Op deze interactieve kaart zie je de deelnemers per land. In Nederland is Trouw-redacteur Joop Bouma bij het consortium betrokken.

Het collectief deed eerder internationaal onderzoek naar onder meer de ondergrondse handel in sigaretten.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk