Conferentie

Crowdsourcing: vele handen maken licht werk

Hoe onderzoek je snel en efficiënt een groot onderwerp waarvoor je nooit genoeg journalisten kunt inzetten? Probeer het eens met ‘crowdsourcing’, een moderne term voor het aloude ‘vele handen maken licht werk’. Vincent Douchy deed het voor Het Nieuwsblad/De Gentenaar. Onderzochten de kranten samen met hun lezers in het verleden al eens de staat van de fietspaden in het Vlaamse land, dit jaar waren de treinstations aan de beurt. Leer de details van het runnen van een dergelijk multimediaal project, en geniet mee van de resultaten die de kranten ermee boekten.

Met: Vincent Douchy (Het Nieuwsblad/De Gentenaar)
Moderator: Marjan Justaert (De Morgen)

Zaterdag 28 november
10.45 – 12.00
Zaal 2S228

Bekijk vast het Het Grote Treinrapport van Het Nieuwsblad/De Gentenaar

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk