Biografie

Yvonne van de Meent

Yvonne van de Meent (1958) werkt sinds 2003 als freelance journalist. Ze is gespecialiseerd in onderwijs en schrijft onder meer achtergrondartikelen voor het Onderwijsblad van de Algemene Onderwijsbond AOb.

Van de Meent analyseerde onder andere de financiële jaarrekeningen van Nederlandse onderwijsinstellingen en berichtte de afgelopen jaren vasthoudend over de reserves die door schoolbesturen worden aangehouden.

In 2009 ontving Van de Meent samen met Robert Sikkes en Nico van Kessel de Nationale Prijs voor Onderwijsjournalistiek voor een multimediale publicatie over de vermogens van (basis)scholen, ‘Misplaatst armoedegevoel’.

Yvonne van de Meent studeerde algemene voedingskunde aan de Universiteit van Wageningen.

Ze is lid van de VVOJ-werkgroep die de Café-avonden organiseert.

Tijdens de VVOJ Conferentie neemt ze deel aan de panel sessie Onderzoeksjournalistiek als activisme.

Links:
Prijs Onderwijsjournalistiek uitgereikt
Interview Yvonne van de Meent over de financiële positie van scholen
Yvonne van de Meent op LinkedIn
Artikel Nationale Onderwijsprijs 2009

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk