Biografie, Woo

Brenno de Winter

Brenno de WinterBrenno de Winter  (Ede, 1971) is onderzoeksjournalist met als specialisme ICT, beveiliging en privacy. Hij schrijft voor verschillende media. In maart 2015 kwam ook zijn eerste roman De Rode Hack uit, die hij samen met politiek-economisch analist Victor Broers schreef. Geen journalistiek verhaal, wél een belangrijk verhaal, want “een thriller is ook een manier om toch een boodschap te brengen”. In De Rode Hack wordt een bank overgenomen door Russische hackers. Een belangrijk element in het verhaal is de angst dat de waarheid naar boven komt, waardoor mensen het vertrouwen in het systeem verliezen. De schrijvers willen daarmee duidelijk te maken hoe kwetsbaar de informatiemaatschappij is.

Links:
Website Brenno de Winter
Website Bigwobber van Brenno de Winter
Weblog Brenno de Winter
Interview Brenno de Winter over het gebrek aan wobbende journalisten in Nederland
Artikel over de hoge kosten van Wobben in Nederland in De Journalist
Computertotaal Linux in de Praktijk, boek van Brenno de Winter

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk