Biografie

Miro Lucassen

Freelance journalist Miro Lucassen (1961) is hoofdredacteur van MacFan en schrijft daarnaast voor diverse andere bladen. Ook treedt hij op als moderator van de VVOJ Cafés.

Lucassen studeerde van 1979 tot en met 1982 aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en vervulde daarna zijn vervangende dienstplicht bij het tijdschrift Jeugd & samen- leving. Vervolgens werkte hij bij de regionale redacties van Goudsche Courant en Haagsche Courant, waar hij in de eerste helft van de jaren ’90 de tumultueuze politiek versloeg en analyseerde.

Van 1994 tot 1996 was hij hoofdredacteur van de Wegener-uitgave jongerenkrant Primeur.

Hij keerde terug naar de dagbladjournalistiek bij de Amersfoortse Courant en het Utrechts Nieuwsblad, waar hij onderzoekstechnieken probeerde te integreren in de dagelijkse politieke verslaggeverij. In 2006 stapte hij bij het AD Utrechts Nieuwsblad over naar een halve baan op de eindredactie om ruimte te maken voor freelance activiteiten. Medio 2009 besloot hij volledig zelfstandig verder te gaan.

Links:

Persoonlijke website Miro Lucassen
Miluc media
Miro Lucassen op Twitter

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk