Roger Vleugels (1956) heeft een eigen adviesbureau gericht op openbaarheid van bestuur met als specialisatie het toppunt van niet-openbaarheid: inlichtingendiensten. Daarnaast richt het advieswerk zich op de journalistiek en dan met name het begin van het journalistieke proces: bronnengebruik, nieuwsgaring en -selectie en op onderzoeksjournalistiek.

Het journalistieke advieswerk richt zich op basis technieken en kennis met als doelen vilein kijken, tactische algemene ontwikkeling, demasque van geleide berichtgeving, waken voor tunnels en andere vormen van eendimensionale en verambtelijke manieren van werken. Steeds meer omvat dit werk ook het operationaliseren van typisch journalistieke meerwaarde en het management dat daarbij hoort, met name inzake onderzoeksjournalistiek. Ofwel aandacht voor duiding en achtergrond als wapen tegen de trend bij de nieuwsconsument om de reguliere journalistiek steeds vaker over te slaan.

Binnen openbaarheid van bestuur, het blijft de kern van mijn werk, ligt het accent op Wob-cursussen, het begeleiden van Wob-procedures en het daadwerkelijk voor journalisten voeren van zaken, in totaal meer dan 2000, als het moet tot in de Raad van State. Wob-verzoeken die blijven opvallen zijn toegang tot BVD/AIVD-dossiers; schoolprestaties [Trouw]; sterfgevallen in een ziekenhuis [Zembla], misstanden rond Dutchbat in Srebrenica [Nova], en recent bijvoorbeeld de bijklussende journalisten [Reporter], EU landbouwsubsidies [EVS-PvdA] en alles rond de Stichting wij vertrouwen stemcomputers niet.

De kennis op het gebied van de Wob en andere Freedom of Information stelsels wordt ook gebruikt voor cursussen en lezingen in vooral Europese landen, in FOI advocates netwerken en voor de site www.wobbing.eu. Het werk inzake inlichtingendiensten omvat forensische research en briefings vooral voor Kamerleden en advocaten, maar ook duiding en commentaar in de pers.

Links:
Gemeenten willen geld voor wob-inzage
‘Journalisten hebben juist veel te verbergen’
Workshop Wet Openbaarheid van Bestuur
Bio op Wobsite.be
Te gast bij Pauw en Witteman