Biografie

Teun van de Keuken

Teun van de Keuken (1971) is sinds 2003 televisie- en radioprogrammamaker voor onder het RVU programma De Keuringsdienst van Waarde. In 2008 presenteerde hij het programma Spraakmakers voor Het Gesprek en eerder dit jaar, 2009, maakte Van de Keuken met Roland Duong de reportageserie De slag om Brussel voor de VPRO.

Teun van de Keuken was eerder werkzaam voor Nieuwe Revu en presenteerde radioprogramma’s op Radio 1, 3 en 5, waaronder namens LLiNK Desmet Live, later OBA live.

Van de Keuken kreeg landelijke bekendheid naar aanleiding van zijn actie Steun Teun en Tony’s Chocolonely. Die actie vloeide voort uit een onderzoek in 2003 naar de herkomst van cacao. Hij ontdekte dat zestig procent van ‘s werelds cacao uit Ivoorkust komt en dat, verondersteld, 15 tot 20% van de boeren die cacao produceren, gebruik maken van kindslaven.

Van de Keuken haalde de internationale pers toen hij zichzelf aangaf als medeplichtige aan slavernij omdat hij deze door het consumeren van chocola in stand houdt. Strafvervolging vond nooit plaats: nadat eerder het Openbaar Ministerie al besloot niet tot vervolging over te gaan, besloot het gerechtshof in Amsterdam in 2007 om de klacht niet-ontvankelijk te verklaren.

Van der Keukens actie leidde wel tot de introductie van de ‘slaafvrije’ chocoladereep Tony’s Chocolonely. Door zijn acties tegen de cacao-slavernij kwam hij op positie 36 van De Duurzame 100, een lijst van mensen die zich onderscheiden op het gebied van duurzaamheid, die werd samengesteld door dagblad Trouw en LLiNK.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk