Biografie

Teun van de Keuken

Teun van de Keuken (1971) is sinds 2003 televisie- en radioprogrammamaker voor onder het RVU programma De Keuringsdienst van Waarde. In 2008 presenteerde hij het programma Spraakmakers voor Het Gesprek en eerder dit jaar, 2009, maakte Van de Keuken met Roland Duong de reportageserie De slag om Brussel voor de VPRO.

Teun van de Keuken was eerder werkzaam voor Nieuwe Revu en presenteerde radioprogramma’s op Radio 1, 3 en 5, waaronder namens LLiNK Desmet Live, later OBA live.

Van de Keuken kreeg landelijke bekendheid naar aanleiding van zijn actie Steun Teun en Tony’s Chocolonely. Die actie vloeide voort uit een onderzoek in 2003 naar de herkomst van cacao. Hij ontdekte dat zestig procent van ’s werelds cacao uit Ivoorkust komt en dat, verondersteld, 15 tot 20% van de boeren die cacao produceren, gebruik maken van kindslaven.

Van de Keuken haalde de internationale pers toen hij zichzelf aangaf als medeplichtige aan slavernij omdat hij deze door het consumeren van chocola in stand houdt. Strafvervolging vond nooit plaats: nadat eerder het Openbaar Ministerie al besloot niet tot vervolging over te gaan, besloot het gerechtshof in Amsterdam in 2007 om de klacht niet-ontvankelijk te verklaren.

Van der Keukens actie leidde wel tot de introductie van de ‘slaafvrije’ chocoladereep Tony’s Chocolonely. Door zijn acties tegen de cacao-slavernij kwam hij op positie 36 van De Duurzame 100, een lijst van mensen die zich onderscheiden op het gebied van duurzaamheid, die werd samengesteld door dagblad Trouw en LLiNK.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk