Kenniscentrum, Nieuws

Raad voor de Journalistiek wil debat over telefoonopnames

De Raad voor de Journalistiek gaat een bepaling in de eigen Leidraad over heimelijk opgenomen telefoongesprekken aanpassen. Er bestaat een ‘spanningsveld’ tussen de journalistieke praktijk en de omstreden bepaling, die ook ‘niet uitblinkt in helderheid’. Een NRC-journalist werd onlangs op de vingers getikt voor heimelijke telefoonopnamen die als geheugensteun gemaakt waren. Tijdens een plenaire RvdJ-bijeenkomst is die omstreden uitspraak besproken. De Raad wil nu eerst een debat binnen de beroepsgroep organiseren.
Praat mee op het forum (alleen VVOJ-leden).

Gerelateerde artikelen

Het College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft besloten om een bijzondere leerstoel Onderzoeksjournalistiek in te stellen. De leerstoel wordt voor 5 jaar ingesteld en is tot stand gekomen op initiatief van de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Voor de financiering zijn Vereniging Veronica, Gieskes-Strijbis Fonds en Stichting Democratie en Media bij dit initiatief betrokken.

Journalisten zijn niet tevreden over de afhandeling van Woo-verzoeken. Het duurt vaak lang, levert soms weinig op, en de communicatie kan volgens hen beter. Veel winst lijkt te halen uit tijdig en open overleg en praktische afspraken tussen Woo-behandelaars en de journalisten.

Dit volgt uit een onderzoek waaraan 256 (onderzoeks)journalisten deelnamen en waarvoor een dialoogtafel met journalisten en Woo-behandelaars van de overheid is georganiseerd.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk