Biografie

Margo Smit

margo_smit.jpgMargo Smit (1960) is sinds 1 juni 2009 (parttime) directeur van de Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten VVOJ. Daarnaast is zij onafhankelijk (onderzoeks)journalist. Tot juni 2009 was Smit voorzitter van de VVOJ en programmamaker voor de KRO-TV-programma’s Reporter (onderzoeksjournalistieke documentaires) en Profiel (biografieën van bijzondere personen). Documentaires behandelden uiteenlopende onderwerpen als het koningshuis, de Europese Unie, nucleaire veiligheid, de financiële wereld, eerwraak, de moord op Theo van Gogh, een aartsbisschop, platte advocaat en controversieel politicus. Documentaires werden in het Nederlands en Engels geproduceerd en gemaakt. De KRO Reporter-uitzending over Ayaan Hirsi Ali leverde een nominatie voor de Prix Europa (TV current affairs 2005) op.

Smit is doctorandus Nederlandse Taal- en Letterkunde en Vergelijkende Literatuurwetenschap en behaalde een Master of Arts in Communication aan Stanford University. Ze werkte bij The (Longview, Wa. USA) Daily News en voor diverse Nederlandse nieuws- en actualiteitenrubrieken RTL Nieuws, Veronica Nieuwslijn, TweeVandaag). Zij is praktijkdocent TV-journalistiek aan de Master Journalistiek van de Rijksuniversiteit Groningen (sinds 2009) en gastdocent aan de opleiding Internationale Research Journalistiek van  de Katholieke Hogeschool Mechelen (sinds 2006).

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk