Biografie

Margo Smit

margo_smit.jpgMargo Smit (1960) is sinds 1 juni 2009 (parttime) directeur van de Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten VVOJ. Daarnaast is zij onafhankelijk (onderzoeks)journalist. Tot juni 2009 was Smit voorzitter van de VVOJ en programmamaker voor de KRO-TV-programma’s Reporter (onderzoeksjournalistieke documentaires) en Profiel (biografieën van bijzondere personen). Documentaires behandelden uiteenlopende onderwerpen als het koningshuis, de Europese Unie, nucleaire veiligheid, de financiële wereld, eerwraak, de moord op Theo van Gogh, een aartsbisschop, platte advocaat en controversieel politicus. Documentaires werden in het Nederlands en Engels geproduceerd en gemaakt. De KRO Reporter-uitzending over Ayaan Hirsi Ali leverde een nominatie voor de Prix Europa (TV current affairs 2005) op.

Smit is doctorandus Nederlandse Taal- en Letterkunde en Vergelijkende Literatuurwetenschap en behaalde een Master of Arts in Communication aan Stanford University. Ze werkte bij The (Longview, Wa. USA) Daily News en voor diverse Nederlandse nieuws- en actualiteitenrubrieken RTL Nieuws, Veronica Nieuwslijn, TweeVandaag). Zij is praktijkdocent TV-journalistiek aan de Master Journalistiek van de Rijksuniversiteit Groningen (sinds 2009) en gastdocent aan de opleiding Internationale Research Journalistiek van  de Katholieke Hogeschool Mechelen (sinds 2006).

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk