Biografie, Woo

Huub Jaspers

Huub Jaspers Onderzoeksjournalist Huub Jaspers is gespecialiseerd in veiligheids- en defensievraagstukken. Sinds 1996 werkt hij voor het radioprogramma Argos, eerst als producent, daarna als redacteur/verslaggever en sinds 2008 als adjunct-eindredacteur. Hij werkt veelvuldig samen met Duitse media, vooral televisie en kranten.

Ook werkt hij regelmatig samen met collega-journalisten uit andere landen aan internationale onderzoeksprojecten.

Hij publiceerde Nederlands-, Duits- en Engelstalige boekbijdragen.

Jaspers ontving een aantal (journalistieke) prijzen voor zijn werk: Journalist voor de Vrede (2010), De Tegel (2007), De Loep (2006), World Audio Festival Award (2007 en 2008) en Rooie Reus Prijs (2002).

Daarnaast kreeg hij een aantal prijsnominaties. Een televisie-reportage van het Duitse onderzoeksprogramma Monitor (WDR) over een standrechtelijke executie van elf krijgsgevangenen in Afghanistan, waar Jaspers aan meewerkte, werd in december 2010 bekroond met de ‘Deutscher Menschenrechts-Filmpreis’. De Argos-uitzending over deze oorlogsmisdaad werd in april 2010 genomineerd voor De Tegel.

Zie ook: ‘Argos komt met nieuwe Wikileaks-zoekmachine’

Gerelateerde VVOJ-artikelen:
Argos komt met nieuwe Wikileaks-zoekmachine: ‘Media moeten nieuwe wegen bewandelen’
Argos wil met kort geding wob-besluit afdwingen
De angstreactor
Investigative journalism in Europe, part 4: Example projects
Onderzoek van Argos wint radioprijs
Legebeke Legaat, de nalatenschap van een onderzoeksjournalist
‘Nee is nooit definitief nee’
Screbrenica, tien jaar na de val
Hoe onderzoek je “staatsgeheime” militaire operaties?

Links:
Reportage Huub Jaspers over het arrestatieteam in Amsterdam
Huub Jaspers op LinkedIn

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk