Biografie

Gideon Levy

GideonLevy.jpgGideon Levy (1969) is freelance televisie- en documentairemaker. Na zijn studie aan de Universiteit van Amsterdam werkte hij voor verschillende actualiteitenprogramma’s van de VPRO. Ook had hij enkele jaren zijn eigen programma Levy & Sadeghi, samen met collega Bahram Sadeghi. Bij de VARA werkte hij onder andere voor De Wereld Draait Door, opnieuw samen met Sadeghi, als één van de Jakhalzen.

In april 2009 zond VPRO Tegenlicht zijn documentaire Lockerbie Revisited uit, het vervolg op een eerdere documentaire uit 2005 over hetzelfde onderwerp.

In Lockerbie Revisited, een internationale co-productie met Arte en ZDF, trachtte Levy aan te tonen dat het bewijsmateriaal tegen Abdel Basset Ali Mohammed al-Megrahi – de veroordeelde van de aanslag op het PanAm toestel boven Lockerbie – zeer twijfelachtig is.

Bovendien, aldus Levy in zijn documentaire, kon niet uitgesloten worden dat er was gerommeld aan het weinige en indirecte bewijsmateriaal waarop Megrahi destijds veroordeeld was.

Met Lockerbie Revisited won Gideon Levy de prestigieuze Prix Europa 2009 in de categorie Current Affairs.

Tijdens de VVOJ conferentie van 2009 vertelde Gideon Levy over de totstandkoming van de documentaire.

Links:
Gideon Levy op LinkedIn
Brandende Kwesties, AVRO serie 2010-2011
Lockerbie Revisited, Tegenlicht
Weblog Lockerbie over Lockerbie Revisited
Archief Levy&Sadeghi, VPRO

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk