Biografie

Dick van Eijk

Dick van EijkDick van Eijk is ruim twee jaar chef economie bij NRC Handelsblad. Voordien bekleedde bij die krant diverse functies, waaronder algemeen verslaggever, portefeuillehouder verkeer en ruimtelijke ordening op de redactie binnenland, en chef internet.

Naast de dagelijkse verslaggeving ontdekte hij begin jaren negentig dat je met een database interessante dingen kon doen in de journalistiek.

Dit werd voor het eerst voor iedereen zichtbaar in de krant bij de Tweede Kamerverkiezingen van 1994, toen analyses met database- en kaartprogramma resulteerden in een pagina met allerlei geografische weergaven van de uitslagen – tegenwoordig standaard op de dag na verkiezingen. Van Eijk werd daarmee een van de pioniers van Computer Assisted Reporting in Europa.

Vóór hij bij de krant in dienst kwam, werkte Van Eijk als freelancer.

In zijn vrije tijd geeft Van Eijk wel cursussen over onderzoeksjournalistiek in het algemeen, en over databases en spreadsheets in het bijzonder, aan journalisten in diverse landen.

Hij publiceert ook óver journalistiek, onder meer de boeken Investigative Journalism in Europe (VVOJ, 2005) en Investigative Journalism in the US and Sweden – Lessons to the Low Countries (VVOJ, 2003), en artikelen op De Nieuwe Reporter en dit jaar in het Jaarboek Onderzoeksjournalistiek 2009.

Dick van Eijk is een van de oprichters en voormalig bestuurslid van de VVOJ. Hij is thans bestuurslid van de Stichting Expertisecentrum Journalistiek.

Dit aan de Universiteit van Amsterdam gelieerde Expertisecentrum organiseert sinds oktober 2009 inhoudelijke cursussen voor journalisten en vormt zo het perfecte complement voor de VVOJ, die zich vooral op methoden en technieken concentreert.

Links:
Stichting Expertisecentrum Journalistiek

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk