Biografie

Dick van Eijk

Dick van EijkDick van Eijk is ruim twee jaar chef economie bij NRC Handelsblad. Voordien bekleedde bij die krant diverse functies, waaronder algemeen verslaggever, portefeuillehouder verkeer en ruimtelijke ordening op de redactie binnenland, en chef internet.

Naast de dagelijkse verslaggeving ontdekte hij begin jaren negentig dat je met een database interessante dingen kon doen in de journalistiek.

Dit werd voor het eerst voor iedereen zichtbaar in de krant bij de Tweede Kamerverkiezingen van 1994, toen analyses met database- en kaartprogramma resulteerden in een pagina met allerlei geografische weergaven van de uitslagen – tegenwoordig standaard op de dag na verkiezingen. Van Eijk werd daarmee een van de pioniers van Computer Assisted Reporting in Europa.

Vóór hij bij de krant in dienst kwam, werkte Van Eijk als freelancer.

In zijn vrije tijd geeft Van Eijk wel cursussen over onderzoeksjournalistiek in het algemeen, en over databases en spreadsheets in het bijzonder, aan journalisten in diverse landen.

Hij publiceert ook óver journalistiek, onder meer de boeken Investigative Journalism in Europe (VVOJ, 2005) en Investigative Journalism in the US and Sweden – Lessons to the Low Countries (VVOJ, 2003), en artikelen op De Nieuwe Reporter en dit jaar in het Jaarboek Onderzoeksjournalistiek 2009.

Dick van Eijk is een van de oprichters en voormalig bestuurslid van de VVOJ. Hij is thans bestuurslid van de Stichting Expertisecentrum Journalistiek.

Dit aan de Universiteit van Amsterdam gelieerde Expertisecentrum organiseert sinds oktober 2009 inhoudelijke cursussen voor journalisten en vormt zo het perfecte complement voor de VVOJ, die zich vooral op methoden en technieken concentreert.

Links:
Stichting Expertisecentrum Journalistiek

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk