Conferentie, De Loep, Nieuws, VVOJ Activiteiten

Wie wint de Smoespoes 2009?

De VVOJ vraagt alle (onderzoeks)journalisten, leden en niet-leden, nog eens terug te kijken naar het afgelopen jaar. Wie had een werkelijk verbluffend excuus om niet mee te werken aan een verhaal? En welke organisatie blonk uit in het onthouden van informatie of het geven van non-informatie?

Vorig jaar reikte de VVOJ voor het eerst de Smoespoes uit: de kritiekprijs voor een persoon of organisatie die de beste, bijzonderste, meest opmerkelijke uitvlucht wist te verzinnen om niet mee te hoeven doen aan een onderzoeksproductie. Dat smaakte naar meer en daarom wordt het dit jaar groter aangepakt.

Inzendtermijn is inmiddels gesloten.

De prijs kan zowel worden uitgereikt aan een persoon als een organisatie.

De jury van VVOJ-onderzoeksprijs De Loep kiest eveneens de Smoespoes.

De prijs wordt uitgereikt tijdens het VVOJ-congres op 27 november door Phara de Aguirre. Zij houdt smoes en winnaar kritisch tegen het licht. De winnaar wordt gevraagd een tegenrede te houden.

De Smoespoes is de kritiekprijs van de VVOJ en wordt uitgereikt aan die persoon of die organisatie in Nederland of Vlaanderen die dat jaar uitblinkt in het onthouden van informatie aan (onderzoeks)journalisten en/of in het geven van non-informatie en daarvoor een bijzonder excuus (smoes) heeft gebruikt.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk