Conferentie, De Loep, Nieuws, VVOJ Activiteiten

Wie wint de Smoespoes 2009?

De VVOJ vraagt alle (onderzoeks)journalisten, leden en niet-leden, nog eens terug te kijken naar het afgelopen jaar. Wie had een werkelijk verbluffend excuus om niet mee te werken aan een verhaal? En welke organisatie blonk uit in het onthouden van informatie of het geven van non-informatie?

Vorig jaar reikte de VVOJ voor het eerst de Smoespoes uit: de kritiekprijs voor een persoon of organisatie die de beste, bijzonderste, meest opmerkelijke uitvlucht wist te verzinnen om niet mee te hoeven doen aan een onderzoeksproductie. Dat smaakte naar meer en daarom wordt het dit jaar groter aangepakt.

Inzendtermijn is inmiddels gesloten.

De prijs kan zowel worden uitgereikt aan een persoon als een organisatie.

De jury van VVOJ-onderzoeksprijs De Loep kiest eveneens de Smoespoes.

De prijs wordt uitgereikt tijdens het VVOJ-congres op 27 november door Phara de Aguirre. Zij houdt smoes en winnaar kritisch tegen het licht. De winnaar wordt gevraagd een tegenrede te houden.

De Smoespoes is de kritiekprijs van de VVOJ en wordt uitgereikt aan die persoon of die organisatie in Nederland of Vlaanderen die dat jaar uitblinkt in het onthouden van informatie aan (onderzoeks)journalisten en/of in het geven van non-informatie en daarvoor een bijzonder excuus (smoes) heeft gebruikt.

Gerelateerde artikelen

Hoe kan het dat glyfosaat, ondanks zorgen bij wetenschappers over de mogelijke gezondheidsrisico’s, toch weer werd toegelaten?
Veel boeren zeggen niet zonder glyfosaat te kunnen. Het bestrijdingsmiddel is zeer effectief en daarom ook de meest gebruikte onkruidverdelger ter wereld. Maar hoe veilig is glyfosaat? Wetenschappers die in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie het bestrijdingsmiddel onderzochten, concludeerden dat het waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen is. Toch is het gebruik onlangs weer voor tien jaar toegestaan door de Europese en nationale pesticideautoriteiten.

Huisartsenketen Co-Med wilde zoveel mogelijk omzet genereren en nieuwe praktijken verwerven. De zorg voor patiënten was van ondergeschikt belang. Uit dit onderzoek van NRC blijkt onder meer dat zorgdeclaraties werden opgehoogd, medewerkers onder druk gezet, winstcijfers opgeblazen, en contracten met terugwerkende kracht werden aangepast. De bedrijfstop gebruikte premiegeld – bedoeld voor patiëntenzorg – voor excessieve privé-uitgaven en kocht er nieuwe praktijken van. Dat bleek een piramidespel: de gegarandeerde inkomstenstroom van nieuwe huisartsenpraktijken was nodig om verder te groeien

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk