Conferentie, Kenniscentrum

Veel meer met minder beeld

Je werkt bij de TV, je weet alles van een milieuschandaal, maar je hebt geen centimeter beeldmateriaal. Wat te doen? Reconstrueren, ensceneren, animeren?

Twee Noorse journalisten van de publieke omroep NRK maakten de documentaire ‘Dirty Cargo‘ over het dumpen van chemisch afval in Ivoorkust door het schip Probo Koala van de Nederlandse handelsmaatschappij Trafigura, maar helemaal toegespitst op Noorwegen. Zonder visueel aansprekende bronnen, en dat dumpen gebeurde natuurlijk ook zonder camera’s erbij… Ze laten zien hoe ze het aanpakten, en er en passant een nominatie voor de Prix Italia mee in de wacht sleepten.

Bakke zegt zelf: “While the rest of the world was reporting from the Probo Koala waste-scandal in Abidjan, Trafigura rerouted identical waste and sulpherous gasoline to a small tank-facility in Norway. For six months, Norway was the main site in Trafiguras dubious production of bad gasoline. Then, in May 2007, a tank exploded. People in the area started falling ill, but nobody could tell what had been in the tank prior to the explosion.  That’s where we started to investigate. In this session we tell how we unveiled the Trafigura-scandal in Norway,  and how we disclosed Trafiguras international production of bad gasoline that was illegal to sell in Europe. And we will also talk about the challenges of making an exciting documentary out of technical and complicated research, so to speak: how we made television out of this mess!”

Met: Synnøve Bakke en Kjersti Knudssøn (NRK)
Moderator: Marcel van Silfhout (VARA)

Zaterdag 28 november
14.00 – 15.15
Zaal 2S228

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk