Conferentie, Kenniscentrum

Veel meer met minder beeld

Je werkt bij de TV, je weet alles van een milieuschandaal, maar je hebt geen centimeter beeldmateriaal. Wat te doen? Reconstrueren, ensceneren, animeren?

Twee Noorse journalisten van de publieke omroep NRK maakten de documentaire ‘Dirty Cargo‘ over het dumpen van chemisch afval in Ivoorkust door het schip Probo Koala van de Nederlandse handelsmaatschappij Trafigura, maar helemaal toegespitst op Noorwegen. Zonder visueel aansprekende bronnen, en dat dumpen gebeurde natuurlijk ook zonder camera’s erbij… Ze laten zien hoe ze het aanpakten, en er en passant een nominatie voor de Prix Italia mee in de wacht sleepten.

Bakke zegt zelf: “While the rest of the world was reporting from the Probo Koala waste-scandal in Abidjan, Trafigura rerouted identical waste and sulpherous gasoline to a small tank-facility in Norway. For six months, Norway was the main site in Trafiguras dubious production of bad gasoline. Then, in May 2007, a tank exploded. People in the area started falling ill, but nobody could tell what had been in the tank prior to the explosion.  That’s where we started to investigate. In this session we tell how we unveiled the Trafigura-scandal in Norway,  and how we disclosed Trafiguras international production of bad gasoline that was illegal to sell in Europe. And we will also talk about the challenges of making an exciting documentary out of technical and complicated research, so to speak: how we made television out of this mess!”

Met: Synnøve Bakke en Kjersti Knudssøn (NRK)
Moderator: Marcel van Silfhout (VARA)

Zaterdag 28 november
14.00 – 15.15
Zaal 2S228

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk