Conferentie, Kenniscentrum

Veel meer met minder beeld

Je werkt bij de TV, je weet alles van een milieuschandaal, maar je hebt geen centimeter beeldmateriaal. Wat te doen? Reconstrueren, ensceneren, animeren?

Twee Noorse journalisten van de publieke omroep NRK maakten de documentaire ‘Dirty Cargo‘ over het dumpen van chemisch afval in Ivoorkust door het schip Probo Koala van de Nederlandse handelsmaatschappij Trafigura, maar helemaal toegespitst op Noorwegen. Zonder visueel aansprekende bronnen, en dat dumpen gebeurde natuurlijk ook zonder camera’s erbij… Ze laten zien hoe ze het aanpakten, en er en passant een nominatie voor de Prix Italia mee in de wacht sleepten.

Bakke zegt zelf: “While the rest of the world was reporting from the Probo Koala waste-scandal in Abidjan, Trafigura rerouted identical waste and sulpherous gasoline to a small tank-facility in Norway. For six months, Norway was the main site in Trafiguras dubious production of bad gasoline. Then, in May 2007, a tank exploded. People in the area started falling ill, but nobody could tell what had been in the tank prior to the explosion.  That’s where we started to investigate. In this session we tell how we unveiled the Trafigura-scandal in Norway,  and how we disclosed Trafiguras international production of bad gasoline that was illegal to sell in Europe. And we will also talk about the challenges of making an exciting documentary out of technical and complicated research, so to speak: how we made television out of this mess!”

Met: Synnøve Bakke en Kjersti Knudssøn (NRK)
Moderator: Marcel van Silfhout (VARA)

Zaterdag 28 november
14.00 – 15.15
Zaal 2S228

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

We are organizing an intensive master class on finding, validating and processing footage. Never before has the Washington Post given such an insight into its own methodology.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk