Biografie

Mark Kramer

Journalist Mark Kramer (1944) is de oprichter van de Nieman Conference on Narrative Journalism van Harvard University waar tien jaar lang meer dan duizend journalisten uit alle delen van de wereld elkaar ontmoetten.

Kramer pleit voor een journalistieke verteller met een duidelijk herkenbare stem die zijn lezers, luisteraars en kijkers meeneemt in het verhaal. Een stem die in de huidige journalistieke crisis dreigt te verdwijnen.

Kramer heeft soortgelijke conferenties opgezet in Brazilië, Japan, Frankrijk, Duitsland en Denemarken, en komt nu naar Nederland om zijn kennis te delen. Mark Kramer schrijft voor o.a. The New York Times en Boston Globe en heeft meerdere boeken geschreven. Daarnaast geeft hij een masterclass narrative journalism aan mid-career journalisten.

Pleidooi voor narrative journalism (pdf).

Gerelateerde VVOJ-artikelen:
‘Verhalende journalistiek verdiept de inhoud’

Links:
Narrative journalism op Wikipedia
Narrative journalism at Nieman Foundation
Nieman Conference on narrative journalism 2009
The Narrative Journal (tot 2003)
Liveblog: Creating an investigative narrative, with Anne Hull & Dana Priest (Washington Post)
Anatomy of a Pulitzer: Q&A with Hull and Priest

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk