Biografie, Woo

Karel Platteau (English)

Karel PlatteauKarel Platteau (°1982) is the assistant director of the Pascal Decroos Fund, editor-in-chief of Fondspascaldecroos.org and Mediakritiek.be, the online reflection room of the Flemish media. Deputy editor of Wobbing.eu, a site to promote access to information legislation. He co-ordinates the post-academic course International Researchjournalism. He lectures about Wobbing (Hogeschool Utrecht, Netherlands), investigative journalism and computer assisted reporting (Erasmus Hogeschool Brussel). Karel is a board member of the Dutch-Flemish organization of investigative journalists (VVOJ) and of the Scriptie vzw.

He studied Journalism at the University College Erasmus and has a master of science in International Applied Communication at the  University of Central Lancashire, England. His interests are media, communication and politics. His dada are web 2.0 and e-learning.

More about Karel
www.linkedln.com
www.facebook.com

Links
www.fondspascaldecroos.org
www.mediakritiek.be
www.wobbing.eu

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk