Biografie, Woo

James Ball

James Ball is a data journalist working for the Guardian investigations team. He joined the Guardian from Wikileaks, and the Bureau of Investigative Journalism. His expertise lies with finding data and turning them into compelling stories. He knows how to involve the readers through crowd sourcing projects.

Ball was senior verslaggever bij The Grocer, een vakblad voor de voedingsmiddelenindustrie in Groot-Brittannië. Als freelancer schreef hij regelmatig voor The Times, Telegraph, Press Gazette en diverse blogs. Zijn ‘hobbys’, zoals hij het zelf noemt, zijn lastige WOB-verzoeken schrijven en databases plunderen. Hij studeerde filosofie, politiek en economie aan het Trinity College, Oxford, en haalde in 2008 een postgraduaat diploma in onderzoeksjournalistiek aan de City University.

Links: http://www.guardian.co.uk/profile/jamesball

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk