Biografie

Henk van Ess

henkv Henk van Ess is onderzoeksjournalist, internet docent en auteur. Hij is actief met scholing en strategische adviezen voor media & universiteiten in Nederland, Duitsland en Vlaanderen. Van Ess schreef in 2010 “De Google Code”, vertaald in het Frans en Duits en werkt momenteel aan projecten op het vlak van multimedia, visualisatie op het web, crowd sourcing, filtertechnieken voor sociale media en storytelling op het web. Voor het Stimuleringsfonds van de Pers is hij voorzitter van de werkgroep Sociale Media en is hij juryvoorzitter van De Tegel (2011) in de categorie online. Henk is verbonden aan de Hamburg Media School en de ARD ZDF Akademie.

Hij is mede-oprichter van het Europees Centrum voor Computer Assisted Research dat in 2008 werd opgericht en verantwoordelijk was voor de internationaal opgemerkte Wikileaks-zoekmachine Cablesearch.

Henk van Ess geeft onder andere les aan de Universiteit van Amsterdam, de Erasmusuniversiteit van Rotterdam en de Katholieke Hogeschool van Mechelen. Hij is voorzitter van de VVOJ.

Links:
LinkedIn profiel
Henk van Ess op Twitter

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk