Conferentie, Woo

XL Wobben

Oftewel: laat de overheid het werk doen

Doet de overheid eigenlijk wel wat ze belooft? De journalistiek kan proberen dat in de samenleving te controleren, maar niet ieder medium heeft tientallen verslaggevers ter beschikking. De gegevens waarover rijk, provincies en gemeente zelf beschikken bevatten een schat van informatie over de realiteit van de uitvoering en dat is minstens zo interessant. Wanneer de overheid de data in de kast houdt, kan een wob-verzoek de tegels lichten. Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein van RTL Nieuws en ‘Big Wobber’ Brenno de Winter laten zien hoe zij declaraties en ict-perikelen aan het licht brachten. Plus: hoe verwerk je stapels papier of gigabytes aan data?

Moderator: Miro Lucassen

Vrijdag 27 november
14.00-15.15
Zaal 2S200

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk