Conferentie, Kenniscentrum, Woo

Wobbing: wat, hoe en waarom?

Wobbing.eu is een praktische gids voor al wie gebruik wil maken van de Wet op de Openbaarheid van Bestuur, zeg maar de WOB. Wobspecialist Roger Vleugels en Karel Platteau van Wobbing.eu gidsen je respectievelijk doorheen de Nederlandse en Belgische WOB. Het doel is journalisten een hulpmiddel aan te bieden om snel de juiste overheidsinfo te vinden. Aanvraagprocedures en een aantal succesvolle cases worden voorgeschoteld.

Vrijdag 27 november
15.45 – 17.00
Zaal 2S200

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk