Conferentie, Kenniscentrum

Wetenschap voor de deadline

Veel journalisten en redacteuren schrikken toch even als er een bericht uit de wetenschap op hun bureau belandt. Als het nieuws is, is het dan waar? Als het waar is, wat is dan de achtergrond en wat is het belang ervan? Hoe kom je daar snel achter?

In deze workshop zal wetenschapsjournalist Hans van Maanen een aantal handgrepen aanreiken waarmee hijzelf wetenschappelijk nieuws op waarde probeert te schatten en kaf van koren tracht te scheiden. Moderator Maarten Keulemans is eindredacteur van Natuurwetenschap & Techniek, en schrijft columns over wetenschap voor de Volkskrant. Ook hij is een bron van tips en technieken.

Spreker: Hans van Maanen
Moderator: Maarten Keulemans (Natuurwetenschap & Techniek)

Zaterdag 28 november
14.00-15.15
Zaal 2S100

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk